Werker in zwaar beroep haalt pensioen vaak niet
Nederlanders met zware beroepen halen steeds vaker hun pensioen niet. Ze melden zich voortijdig ziek en krijgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering om de periode tot hun pensioen te overbruggen.
Het pensioenfonds voor de metaal (PMT) ziet een verdubbeling van het aantal nieuwe arbeidsongeschikten sinds de pensioenleeftijd in stappen omhoog gaat. Ook bij het pensioenfonds Zorg & Welzijn worden ouderen vaker (plus 20 procent) arbeidsongeschikt verklaard. Dat meldde de Volkskrant woensdag.
„En het einde van de groei van nieuwe arbeidsongeschikten is nog lang niet in zicht”, citeert de krant Jan Berghuis, werknemersvoorzitter bij PMT. „We hebben een beperkte regeling om vervroegd te kunnen stoppen met werken. Die is in 2020 afgelopen. Dan verwacht ik een explosieve stijging.”
In 2013 was de pensioenleeftijd nog 65 jaar, in 2021 zal dat 67 jaar en 3 maanden zijn.
Uitkeringsinstantie UWV meldde vorige maand al een opvallende stijging van het aantal arbeidsongeschikten. In 2016 deden 40.000 nieuwkomers een beroep op de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), tegen 35.800 het jaar daarvoor. Dat was de grootste toename sinds 2010.
Het UWV kon de stijging van het aantal WIA-aanvragen niet verklaren. „De begeleiding en re-integratie van zieke werknemers vallen onder verantwoordelijkheid van de werkgevers en bevinden zich daarmee buiten het gezichtsveld van UWV”, aldus een verklaring op de website.
Een woordvoerder van vakorganisatie RMU zegt in een reactie dat van mensen met fysiek zware beroepen niet gevraagd kan worden om langer door te werken. „Terugdraaien van de AOW-leeftijd is onbetaalbaar, maar zorg wel voor maatwerk, neem maatregelen om oudere werknemers duurzaam in te zetten en maak de AOW-leeftijd flexibel. Zo kunnen zij die de AOW-leeftijd niet kunnen halen al onder voorwaarden vanaf 65 jaar met pensioen.”