Opinie

Begrijpelijk dat VVD-voorzitter Keizer opstapt

VVD-partijvoorzitter Keizer besloot donderdag met onmiddellijke ingang zijn functie neer leggen. Hij had zich al tijdelijk teruggetrokken vanwege mogelijke financiële malversaties. Het besluit van Keizer komt een dag voorafgaand aan het voorjaarscongres van de VVD dat vrijdag en zaterdag in Arnhem plaatsvindt. De liberalen zouden Keizer herkiezen als voorzitter. Dat was een gelopen race, want er waren geen tegenkandidaten.

Hoofdredactioneel commentaar
19 May 2017 11:05Gewijzigd op 17 November 2020 01:40
VVD-voorzitter Keizer vertrekt. beeld ANP, Bart Maat
VVD-voorzitter Keizer vertrekt. beeld ANP, Bart Maat

Keizer raakte enkele weken geleden in opspraak door een publicatie van het onderzoeksplatform Follow the Money over een lucratieve deal uit 2012. De VVD-voorzitter kocht met enkele compagnons het internationale uitvaartbedrijf De Facultatieve dat in handen was van een ideële vereniging. Keizer kreeg het bedrijf voor minder dan de helft van de marktwaarde in handen. Bovendien kreeg hij een winstuitkering van 12 miljoen waarmee hij het grootste deel van de uiteindelijke koopsom kon voldoen. Bovendien had Keizer bij de transactie meerdere petten op. Hij was koper, maar adviseerde ook de verkopende vereniging.

De VVD-voorzitter stelde vanaf het begin dat hij geen fouten heeft gemaakt en een schoon geweten heeft. En daarom wilde hij in eerste instantie ook de integriteitscommissie van de VVD niet inschakelen voor een onderzoek. Dat gebeurde uiteindelijk wel vanwege de commotie die ontstond en zeer waarschijnlijk ook vanwege politieke druk.

De herbenoeming van Keizer zou tijdens het congres tot een debat hebben geleid. Dat heeft de betrokkene niet afgewacht. In het belang van de partij besloot de VVD-voorman zich daarom terug te trekken.

Met zijn terugtreden bekent Keizer geen schuld. In zijn eigen ogen heeft hij respectvol gehandeld. Vanuit dat perspectief is het begrijpelijk dat hij zich op dit moment terugtrekt in het belang van de partij.

Maar er is meer te zeggen. De hamvraag is of Keizer wel of niet fout handelde. Dat de deal lucratief was, staat als een paal boven water. Is de ideële vereniging door Keizer getild? Die vraag zou de integriteitscommissie van de VVD gaan beantwoorden. Waarschijnlijk gaat dat nu niet meer gebeuren omdat de commissie alleen het doen en laten van VVD’ers onderzoekt die een bepaalde functie in of namens de partij bekleden. Grote kans dus dat hierover geen duidelijkheid komt. Of het moet zijn dat het openbaar ministerie een onderzoek in gaat stellen. Pieter Lakeman, die ook ooit de DSB-bank aanklaagde, vindt dat Keizer zich schuldig maakte aan misleiding toen hij zijn bedrijf kocht en deed aangifte.

Als er op dit dossier geen duidelijkheid komt, zal aan Keizer én aan de VVD de geur hangen dat liberalen –om het netjes te zeggen– belust zijn op geld. Vanuit dat perspectief zou een onderzoek door de integriteitscommissie van de VVD zeker zinvol kunnen zijn. Juist Keizer heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor de bevordering van integriteit binnen de partij. Daarvan is hij nu zelf het slachtoffer. Het onderzoek zal dan uitwijzen of Keizer terecht voor zichzelf de conclusie trok dat hij een schoon geweten heeft. Of niet.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer