Economie

Justitie heeft nog vijf Ahold-verdachten in het vizier

Justitie heeft nog een lijst van vijf verdachten in de fraudezaak bij Ahold. Daar staat ook Bert Verhelst op, het voormalige hoofd van de administratie bij Ahold. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Amsterdam.

ANP
14 October 2004 21:58Gewijzigd op 14 November 2020 01:45

De overige vier verdachten speelden een rol in de samenwerkingen die Ahold aanging met supermarkten in het buitenland. Het gaat om de toenmalige topman van de Braziliaanse supermarktketen Bomprec_o, Paes Mendonc_a, en om topbestuurder Carlos Paiz van een Ahold–onderneming in Guatemala. Verder ziet het Openbaar Ministerie (OM) Juan Peirano, de oud–eigenaar van de Argentijnse Disco–supermarkten en de Noorse zakenman Erik Hagen, die een rol speelde bij de omstreden samenwerking van Ahold en ICA in Zweden als verdachten.

Bij de supermarktketens in het buitenland werden geheime afspraken gemaakt over de zeggenschap. Ahold deed voorkomen alsof het de controle over de ketens had, terwijl dit in de praktijk niet het geval was. Inmiddels werkt Ahold aan de verkoop van diverse belangen in buitenlandse supermarkten.

Waarschijnlijk wil justitie de vijf verdachten aanpakken voor hun rol bij de gewraakte afspraken over de zeggenschap, die Ahold op papier vele miljoenen extra omzet opleverden. Het Openbaar Ministerie moet nog besluiten of het vijftal ook daadwerkelijk voor de rechtbank moet komen.

De namen van Mendonc_a en Paiz kwamen donderdag naar voren tijdens een zitting in een strafzaak tegen gewezen Ahold–bestuurders Cees van der Hoeven, Michiel Meurs en Jan Andreae. Ook oud–commissaris Roland Fahlin staat in deze zaak terecht. Rondom de zitting werd duidelijk wie de andere drie verdachten zijn.

Bij de behandeling van de zaak tegen Van der Hoeven en consorten bleek dat het OM nog achttien getuigen wil verhoren. Daarvan komt de helft uit het buitenland.

Justitie wil belangrijke medewerkers van Deloitte, de huisaccountant van Ahold, ondervragen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Edward Kangas, die een hoge post bekleedde bij Deloitte in de Verenigde Staten. Van de Nederlandse tak van het kantoor gaat het om de accountants Roger Dassen en John van den Dries. Zij hielden zich bezig met de boekencontrole bij Ahold in de tijd dat het supermarktconcern met geheime afspraken knoeide.

Officier van justitie Van Dis verweet de Nederlandse afdeling van Deloitte gebrekkige medewerking aan het onderzoek. Deloitte zou niet willen meewerken aan getuigenverhoren. Een woordvoerder van het accountantskantoor weersprak dat. „Tot op de dag van vandaag hebben we alle medewerking verleend."

Een moeilijk punt is dat justitie ook getuigen wil verhoren die tevens als verdachten worden aangemerkt, onder wie de Noor Hagen en oud–eigenaar Mendonc_a van Bomprec_o. De kans is groot dat zij niets willen zeggen, omdat ze zelf verdacht zijn.

De advocaten van het Ahold–viertal dat nu terecht staat, vroegen daarom om diverse personen van de verdachtenlijst te schrappen. Niet op de laatste plaats omdat de kans erg klein is dat de buitenlanders daadwerkelijk voor de rechtbank zullen verschijnen.

De verdedigers van Meurs, Andreae en Fahlin haalden donderdag aan het begin van de zitting bakzeil bij hun aanval op het OM. Zij hadden bezwaar gemaakt tegen de werkwijze van justitie, maar de rechter oordeelde dat het proces gewoon kan doorgaan. De voorgaande dag velde de rechtbank al hetzelfde oordeel na klachten van de voormalig Ahold–topman Van der Hoeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer