Opinie

Trump wil critici mond snoeren

Op de website van de gezaghebbende Amerikaanse krant The Washington Post verscheen vrijdagmorgen een foto waar een suggestieve werking van uitging. Op de plaat: president Trump, die een vrolijk onderonsje heeft met de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, en de Russische ambassadeur Kislyak. Daaronder: ”Vergeet deze lachende Trump niet”.

Hoofdredactioneel commentaar
12 May 2017 19:25Gewijzigd op 17 November 2020 01:37
beeld EPA
beeld EPA

De boodschap is helder: Trump heeft het best naar zijn zin met deze vertegenwoordigers van Moskou. In het verleden zou dit positiever worden geduid dan nu. Wanneer er in de tijd van de Koude Oorlog crises waren, haalde de wereld opgelucht adem als de ijzige koude leek te smelten doordat de Amerikaanse en de Russische leiders met elkaar lol maakten.

Nu is het tegendeel het geval. Trump, die grappen maakt met de Russen? Dat geeft te denken. Sterker, het bevestigt het beeld dat Trump en zijn team bevriend zijn met Poetin en zijn kliek.

Hoe begrijpelijk ook, het is niet verstandig om hier zomaar aan toe te geven. Het bewijs dat er echt sprake is van vriendschap en samenwerking moet nog worden geleverd. Ook hier geldt: zolang er geen hard bewijs is, moet niemand schuldig worden verklaard.

Is daarmee gezegd dat Trump onschuldig is; dat er geen sprake is van de zogenoemde Russische connectie? Zeker niet. Er zijn allerlei verontrustende tekenen; de seinen staan op feloranje. Maar oranje is geen rood. Dat wordt in de discussie binnen en buiten de VS nog weleens vergeten door politici, door de media en ook door veel kiezers.

Degene die daar misschien wel het meest schuldig aan is, is Trump zelf. Hij probeert zo snel mogelijk van de discussie over vermeende contacten van zijn mensen met de Russen af te komen. Bekend is dat het hem irriteert dat de geruchtenstroom niet ingedamd kan worden.

Maar Trump doet dat op de verkeerde manier. Hij wil degenen die kritische vragen blijven stellen de mond snoeren door te beweren dat het onderzoek niet belangrijk is en binnenkort kan worden afgesloten.

De mond snoeren is echter iets anders dan zorgen dat je critici zijn uitgepraat omdat de feiten hen corrigeren. Dat kan hij alleen bereiken door de onderzoekers niet voor de voeten te lopen en door zelf transparant te zijn. Als je immers niets te verbergen hebt, hoeft dat ook geen probleem te zijn. Maar Trump laat mist bestaan.

Keer op keer zorgt Trump zelf voor een groeispurt van het bestaande wantrouwen. Dat deed hij door deze week FBI-baas Comey te ontslaan, die man die het onderzoek naar Ruslandgate leidde. Trump beweert dat die zijn werk niet goed deed. Inmiddels weten we dat de medewerkers van Comey daar heel anders over denken. Trump zorgde ook voor meer ruis door te zeggen dat de FBI wel belangrijker zaken had dan het onderzoek naar Ruslandgate. De inlichtingendienst denkt daar zelf heel anders over.

Wanneer Trump inderdaad van alle gedoe rond de banden met Rusland af wil, zal hij het roer om moeten gooien. Daar dient hij niet alleen zijn eigen belang mee, maar ook het vertrouwen bij Amerikanen in de democratische rechtsstaat en in Washington.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer