Buitenland

Protesten Suriname tegen Bouterse steeds grimmiger

De Surinaamse politie heeft dinsdag een demonstratie van enkele honderden tegenstanders van president Desi Bouterse hardhandig beëindigd. Het roept bij veel Surinamers herinneringen op aan de jaren tachtig van de vorige eeuw: ook toen probeerde Bouterse als dictator de macht met geweld vast te houden.

Armand Snijders
19 April 2017 09:03Gewijzigd op 17 November 2020 01:25

Het is al lange tijd onrustig in de voormalige kolonie, die financieel en economisch aan de grond is geraakt nadat Bouterse in 2010 voor het eerst als president werd gekozen. Veel inwoners zijn door de waardevermindering van de Surinaamse munt en de enorme inflatie aan de bedelstaf geraakt.

Twee weken geleden, tijdens de eerste demonstraties, gingen duizenden mensen de straat op. Dinsdag waren het er nog maar een paar honderd. Die kwamen echter oog in oog te staan met een grote, zwaar bewapende politiemacht. Daaronder bevonden zich de deels gemaskerde leden van de Counter Terrorism Unit die Bouterse in 2010 heeft opgezet en die wordt beschouwd als zijn privéleger.

De demonstranten wilden door het centrum van Paramaribo lopen, maar zouden daarvoor geen vergunning hebben aangevraagd. Vakbondsleider Wilgo Valies, medeorganisator Curis Hofwijks en twee demonstranten werden gearresteerd. Valies en Hofwijks werden aan het eind van de dag weer vrijgelaten.

Dialoog

De organisatoren toonden zich niet onder de indruk van de arrestatie. Direct na hun vrijlating verklaarden ze zich niet te zullen laten intimideren en kondigden ze een nieuwe protestactie aan, voor vandaag. Ze kunnen inmiddels rekenen op de steun van de oppositiepartijen in het parlement en andere organisaties die zich tot dinsdag vrijwel afzijdig hebben gehouden.

Bouterse deed in het paasweekeinde nog een handreiking door zijn tegenstanders uit te nodigen voor een dialoog om gezamenlijk de problemen op te lossen. Maar tegelijkertijd heeft hij waarschuwende geluiden laten horen door te stellen dat hij het niet zal accepteren dat de openbare orde in gevaar wordt gebracht.

Ook heeft zijn regering onlangs het leger en de politie opdracht gegeven om de patrouilles in het land op te voeren, onder het mom dat de sterk toegenomen criminaliteit moet worden ingedamd.

Noodtoestand

Veel Surinamers vrezen echter dat dit de voorbode is van het uitroepen van de noodtoestand. Bouterse zou dit middel kunnen aangrijpen als het verzet van de bevolking te groot wordt en zijn machtspositie ondermijnd dreigt te worden.

Heel Suriname houdt de adem in, omdat morgen dat punt al bereikt zou kunnen worden. Dan buigt het hof van justitie zich over het hoger beroep dat het openbaar ministerie heeft ingesteld tegen het besluit van de krijgsraad om het proces rond de Decembermoorden van 1982 voort te zetten.

Bouterse is in deze zaak hoofdverdachte en hem hangt, als het beroep wordt afgewezen, een veroordeling boven het hoofd voor de moord op vijftien tegenstanders. De president meent dat het om een politiek proces gaat en heeft herhaaldelijk gezegd een veroordeling niet te zullen accepteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer