Partijen niet blij met grootverdieners politie
Politieke partijen zijn niet te spreken over het stijgende aantal politiemedewerkers dat meer verdient dan een minister (179.000 euro). Hun aantal nam toe van zeven in 2015 naar 24 vorig jaar.
„De politie is er om regels te handhaven, niet om ze voor eigen gewin te ontwijken”, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. „Een politieagent doet ontzettend zwaar en belangrijk werk voor een bescheiden salaris”. Kuiken wil de wet van het kabinet (de zogeheten WNT 3) die dit soort „misstanden” in de toekomst moet voorkomen, zo snel mogelijk behandelen.
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt het „teleurstellend” dat er steeds meer topverdieners zijn. De ChristenUnie pleit al jaren voor meer geld voor de politie: „Maar dan wel voor de politiemensen op straat, niet voor de beloning van die paar grootverdieners.”
De PVV en de SP denken er ook zo over. „De verdrievoudiging van het aantal grootverdieners is een heel slecht signaal naar de agenten op de werkvloer in het bijzonder en de burgers in het algemeen”, aldus PVV-Kamerlid Lilian Helder. SP’er Ronald van Raak noemt de toename onbestaanbaar: „Ooit wilden we één Nationale Politie omdat we af wilden van tussenlagen met topmanagers. Nu blijkt dat de meesten nog in dienst zijn en een vorstelijk salaris krijgen.”
De politie verwacht dat het aantal grootverdieners volgend jaar opnieuw hoger zal zijn, maar kan hier weinig tegen doen omdat ze onder meer gebonden is aan cao-afspraken. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) had de stijging verwacht maar vindt het „geen fraai beeld”. „We normeren topinkomens in de publieke sector niet voor niets.” Blok vindt het daarom goed dat minister Ronald Plasterk heeft gewerkt aan een nieuwe wet om deze situaties in de toekomst te voorkomen.
De leden van de korpsleiding zoals hoogste baas Erik Akerboom mogen als ‘topfunctionarissen’ niet meer verdienen dan een minister. Zij voldoen daaraan of vallen nog onder een wettelijke overgangsregeling. Maar buiten de vijfkoppige korpsleiding gelden medewerkers niet als topfunctionaris. Voor hen geldt de norm van een ministerssalaris ook niet. Als zij meer verdienen, moet dit alleen worden gemeld.
Topverdiener is al jaren adviseur en oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten: ruim 267.000 euro. Akerboom krijgt 148.000 euro.