AirPods: de ontknoping van Apple
Nogal wat recensenten jubelden dat de draadloze AirPods die Apple verleden jaar op de markt bracht het beste product was van de techgigant in 2016. Weinigen hebben die claim nog ontkend.
Eerst maar even een domper op de feestvreugde. De draadloze oordopjes zien er namelijk absoluut niet uit. Wie thuis een elektrische tandenborstel heeft met van die opzetstukjes zal dat direct beamen. Want de AirPods lijken sprekend op zulke opzetstukjes. Als je ze na aankoop uit de doos haalt, kun je dat dan ook maar beter niet in de badkamer doen. Voor je het weet, probeer je ze ’s ochtends, nog duf van de slaap, op je tandenborstel te prikken.
Dat gezegd hebbend, is het ook direct klaar met alle negativiteit. Want de AirPods zijn geweldig. In tal van opzichten.
Wat het gebruiksgemak betreft: Apple levert de twee oortjes in een doosje dat je kunt aansluiten op een kabel om op te laden. Het glanzende doosje, waar je de beide pods insteekt, is een soort accu. Als de oortjes zijn opgeladen, kun je er vijf uur muziek mee luisteren. Een volle accu-case zorgt in totaal voor 24 uur luisterplezier. En als de AirPods leeg zijn, is een kwartiertje in de case voldoende om ze weer drie uur te kunnen gebruiken.
Chip
Het aansluiten van de AirPods is een fluitje van een cent. Je haalt ze uit de verpakking, doet ze in je oren en ze maken direct via bluetooth contact met je Appleproduct. Dat kan een iPhone zijn, maar ook een iPad, een iMac, een MacBook, een Apple-tv en een AppleWatch. Wisselen tussen die apparaten gaat soepel.
De AirPods zijn uitgerust met een speciaal door Apple voor deze oortjes ontworpen W1-chip. De techgigant doet nogal lyrisch over dat stukje techniek en dat is niet geheel ten onrechte. Zo is het deze chip die weet wanneer je praat omdat je een telefoongesprek voert. De chip filtert dan de achtergrondgeluiden zo veel mogelijk weg, zodat je stem beter hoorbaar is. De chip weet ook wanneer je luistert. En zorgt dan dat je geluid hebt zodra je één oortje in doet of allebei.
Wanneer je één oortje uit je oor haalt, pauzeert de muziek of de film die gekeken wordt. Als je het oortje weer in doet, spelen film en muziek weer verder.
Siri
Even twee keer tikken tegen een van de oortjes activeert Siri, de spraakassistent van Apple. Dat blijft een bijzondere belevenis. Je tikt twee keer en geeft dan bijvoorbeeld opdracht iemand te bellen. Of je vraagt Siri of het geluid wat zachter of harder kan. En als je in de startblokken staat voor je hardlooprondje, vraag je Siri of ze je favoriete playlist voor het joggen wil afspelen.
Ook weet Siri op ieder moment hoeveel batterijlading de AirPods nog hebben.
Het geluid van de oortjes is, voor de niet al te kritische gebruiker, ronduit goed. Zo goed dat ik nog steeds niet bekomen ben van de verbazing dat zulke kleine apparaatjes zo veel en zo helder geluid kunnen geven.
Voor de kenners meldt Apple op de eigen website dat de AirPods AAC‑audio van hoge kwaliteit leveren.
Natuurlijk is Apple op de website lyrisch over dit product. Dat is het bedrijf over alles wat het zelf gefabriceerd heeft. Ieder product is in het Apple-idioom het beste, mooiste, dunste en snelste dat ooit gemaakt is. Maar in het geval van de AirPods begin je, na weken gebruik, te geloven dat ze deze keer niet overdrijven.
Ongehoorzaam
Is er dan helemaal niets negatiefs te melden, behalve dat de oortelefoontjes er lelijk uitzien? Zeker wel. Zo is Siri weleens ongehoorzaam. Soms moet je meerdere keren tikken voordat de spraakassistent aan de slag gaat. En als de AirPods op een tafel of op een bureau liggen, mogen ze in principe geen verbinding hebben met bijvoorbeeld je iPhone. Dat gaat nog weleens mis. Ook komt het voor dat de verbinding met de Mac zomaar wegvalt. Of dat één van beide oortjes uitvalt terwijl je een telefoongesprek voert en terwijl de batterij van het oortje nog niet leeg is.
En dan hebben we het nog niet gehad over het geld dat je voor de AirPods neer moet tellen: 179 euro. Dat is veel geld, maar de draadloze oortjes van Apple zijn niet heel veel duurder dan die van andere merken.
Daarbij zijn ze dé perfecte vervanging van een dure carkit voor de eigenaren van auto’s die zo’n systeem niet hebben ingebouwd of auto’s die geen bluetoothsysteem hebben. Als de telefoon overgaat, stop je snel de AirPods in je oren en kun je het telefoontje direct aannemen. Dat is in ieder geval heel wat minder gevaarlijk dan wanneer je eerst de bedrade oortjes uit de knoop moet halen. Apple noemt de AirPods niet voor niets: de grote ontknoping. Want dat is het echt.
Een groot nadeel is verder de levertijd. Wie in de zomervakantie van de oortjes wil genieten, moet snel zijn want de levertijd is nog steeds zes weken.
Soms heb je geluk en liggen er een paar doosjes ergens in het ‘wild’ bij een elektronicawinkel. Apple heeft het met de AirPods dus weer voor elkaar: het voelt als een voorrecht om 179 euro op de toonbank te mogen leggen voor een product.