Kerk & religie

Chaldeeuwse christenen keren terug naar Irak

Langzaamaan keren groepen christenen terug naar heroverde gebieden in Irak, vooral naar de regio rond Mosul.

Redactie kerk
21 March 2017 15:16Gewijzigd op 17 November 2020 01:03
Kerk in het Iraakse Ankawa.                   beeld Albert Groothedde
Kerk in het Iraakse Ankawa. beeld Albert Groothedde

Steeds meer christenen uit Irak keren terug naar hun op Islamitische Staat (IS) heroverde dorpen in de Ninevévallei, de regio rond de stad Mosul. Dat zei Louis Sako, Chaldeeuwse patriarch van Babylon en aartsbisschop van Bagdad, vorige week tegenover de rooms-katholieke nieuwsdienst Kerknet.nl. Wel verschilt de toestand sterk van dorp tot dorp.

De regio wordt al sinds de eerste eeuwen door christenen bewoond. De opmars van islamitische terreurbewegingen joeg christenen massaal op de vlucht. Hierdoor raakten dorpen de afgelopen jaren ontvolkt.

De situatie in de bevrijde regio is heel divers, zei patriarch Sako tegen Kerknet.nl. Enkele dorpen en kleine steden, zoals Batnaya en Khorsabad, lijken volledig van de aardbodem te zijn verdwenen. Maar andere, zoals Telskof en Bakufa, kunnen met wat inspanningen opnieuw bewoonbaar worden gemaakt. Zo’n honderd gezinnen zijn inmiddels naar Bakufa teruggekeerd, blijkt uit een telling van de Chaldeeuws-Katholieke Kerk. Zij zijn begonnen met het herstel van infrastructuur, huizen, scholen, crèches en kerken.

In de kleine stad Telskof keerden 250 christelijke gezinnen terug, dat zijn ongeveer 1200 burgers. Enkele winkels zijn al heropend. Voor de bezetting van de regio door IS in de zomer van 2014 woonden er 8000 inwoners.

Patriarch Sako pleit voor internationale steun bij de wederopbouw. „Christenen moeten waar mogelijk naar hun huizen terugkeren.” Sako staat bekend als de stem van vervolgde christenen in Irak en het Midden-Oosten. Hij was een van de eersten die de exodus van christenen uit Irak breed onder de aandacht brachten.

De rooms-katholieke organisatie Kerk in Nood een rooms-katholieke organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, verwachtte in 2015 dat alle christenen binnen vijf jaar uit Irak zouden zijn verdwenen. Prof. Heleen Murre-van den Berg, bijzonder hoogleraar Oosters Christendom, voorspelde onlangs dat veel gevluchte christenen uit Irak en Syrië niet zullen terugkeren naar hun woonplaatsen. Het huidige klimaat zou hen te veel doen denken aan de aanloop naar de Armeense genocide van 1915.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer