Falend Egypte verliest grip op Sinaï
Hoewel president Sisi garandeert dat christenen in Egypte zich veilig kunnen voelen, lijkt de situatie in de Sinaï uit de hand te lopen.
Gestaag druppelt in westerse media nieuws door over moorden op christenen in Egypte. Tien doden in februari, 5 in januari en 27 bij de aanslag in december op de koptische kathedraal in Caïro. Deze week kwam daarnaast vanuit het noorden van de Sinaïwoestijn een stroom van honderden vluchtelingen op gang. Het zijn christenen uit de stad al-Arish, waar strijders van Islamitische Staat (IS) actief zijn.
De terreurbeweging maakte vorige week bekend niet te zullen rusten voordat de laatste christen uit de Sinaï verdwenen is. Het is de jihadisten menens, zo blijkt uit het offensief dat ze gelijktijdig startten. Terwijl IS in Irak en Syrië verzwakt, lijkt de organisatie in de Sinaï sterker te worden. Hoewel president Sisi het graag anders wil doen geloven, boekt IS successen tegenover het slecht georganiseerde Egyptische leger.
De radicale islamieten richten zich niet alleen op christenen. Ze hebben ook nog een appeltje te schillen met het regime in Caïro. Het leger zette immers in 2013 president Morsi van de moslimbroeders af. Die groepering, die in de hele Arabische wereld aanwezig is en gelieerd is aan de Palestijnse Hamasbeweging, richt zich op verdere islamisering van Egypte. IS wil daar nog een schepje bovenop doen.
Terwijl president Sisi beloften doet aan christenen over te bouwen kerken en wil uitstralen alles onder controle te hebben, blijkt in de praktijk dat discriminatie van christenen diepgeworteld is onder Egyptische moslims. De opkomst van IS vormt daarbij een nieuwe bedreiging voor Egypte in het algemeen en christenen in het bijzonder. De interpretatie van de Koran door de jihadisten, gecombineerd met ontwijkend gedrag door de overheid, resulteert in het ontstaan van een vijandbeeld richting christenen. In een gebied waarin veel armoede heerst, zoals de Sinaï, krijgen christenen dan de schuld van alles wat fout gaat.
Amr Khalifa van de Engelse website Middle-East Eye vindt dat Egypte veel meer kan doen aan preventie van jihadisme. „In het bijzonder moet er een goed doortimmerd economisch plan komen voor het noorden van de Sinaï, gecombineerd met beter onderwijs en een werkend justitieel apparaat. Zolang het op deze punten fout gaat in de regio, zal het sektarische geweld in de regio alleen maar toenemen.”
„Regering moet snel in actie komen”
CAÏRO. De Egyptische autoriteiten moeten onmiddellijk actie ondernemen om christenen in het noorden van de Sinaïwoestijn te beschermen. Dat stelde Amnesty International gisteren.
De mensenrechtenorganisatie onderstreept dat in de achterliggende week honderden christenen moesten vluchten uit de regio. IS-strijders voeren volgens Amnesty gerichte aanvallen uit op christelijke doelen. De afgelopen vier jaar is Egypte er niet in geslaagd om IS de pas af te snijden.
De organisatie vindt dat ook de opvang van gevluchte christenen tekortschiet. In de stad Ismailia doet de overheid volgens Amnesty niets om de ongeveer 400 ontheemden op te vangen.
Onderwijl vond begin deze week in Caïro een conferentie plaats van moslims en christenen, gericht op het samen optrekken in Egypte. De onderlinge verhoudingen tussen moslims en christenen zijn de laatste jaren verhard. De achterstelling van christenen is verergerd, stelt Human Rights Watch. Die organisatie legde er recent de vinger bij dat een wet die in augustus werd aangenomen, het bijna onmogelijk maakt om kerkgebouwen te vergroten.
De situatie in de Sinaï bewijst dat IS met militair geweld alleen niet aangepakt kan worden, stelt Mina Thabet, directeur van de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheid. „Terreur bestrijd je niet met geweren, artillerie en vliegtuigen.” Hij benadrukt dat Egypte politiek verdeeld is, terwijl de overheid geen pogingen onderneemt om daaraan iets te veranderen. Bovendien is er volgens hem bij hogere ambtenaren onvoldoende kennis over wat er precies gebeurt in de Sinaï en welke factoren daaraan bijdragen.