Koninklijk Huis

Vijf jaar geleden: Prins Friso onder lawine

Een lid van de koninklijke familie is in Lech onder een lawine terechtgekomen. Dat bericht komt op 17 februari 2012 –vrijdag vijf jaar geleden– rond halfvier ’s middags via Oostenrijkse media naar buiten. Al snel blijkt het om prins Friso te gaan.

Redactie koninklijk huis
16 February 2017 16:00Gewijzigd op 17 November 2020 00:45
INNSBRUCK. De koninklijke familie leefde de dagen na het lawineongeval van prins Friso tussen hoop en vrees.   beeld ANP,  Evert-Jan Daniels
INNSBRUCK. De koninklijke familie leefde de dagen na het lawineongeval van prins Friso tussen hoop en vrees.   beeld ANP, Evert-Jan Daniels

De prins is die dag met zijn vriend Florian Moosbrugger aan het skiën bij het Oostenrijkse Lech, het skioord waar de koninklijke familie al jaren komt. Het lawinegevaar is groot: alarmfase 4 op een schaal van 5.

Rond het middaguur rolt er een sneeuwmassa van de helling. De prins raakt eronder bedolven, de andere skiërs niet. Zij slaan alarm. Pas 25 minuten later wordt de prins bevrijd.

Een helikopter brengt hem over naar het ziekenhuis in Innsbruck, dat speciale kennis in huis heeft over de behandeling van lawineslachtoffers. Koningin Beatrix en prinses Mabel zijn bij de prins. „Zijn toestand is stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar”, zo luidt de eerste mededeling over de situatie van de prins.

De broers van Friso, prins Willem-Alexander en prins Constantijn, vliegen dezelfde dag nog naar Oostenrijk. De familie leeft tussen hoop en vrees.

Op 24 februari 2013 wordt duidelijk dat de situatie van Friso erg zorgelijk is. Een van de behandelend artsen, Wolfgang Koller, deelt mee dat de prins vijftig minuten is gereanimeerd, dat is erg lang. „Het is duidelijk dat het zuurstoftekort grote schade heeft veroorzaakt in de hersenen. Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen”, zo luidt de indringende boodschap.

Op 1 maart brengt een ambulancevliegtuig prins Friso vanuit Oostenrijk over naar het Wellingtonziekenhuis in Londen. De stad waar de prins en prinses Mabel met hun kinderen wonen. De maanden daarna verandert er weinig in de toestand van de prins, zo bevestigt prins Willem-Alexander op 7 juli tijdens een persgesprek bij de zomerfotosessie. Later dat jaar luidt de

formulering dat er bij Friso sprake is van „minimaal bewustzijn.” De zorgen blijven ,zeer” groot.

Op 9 juli 2013 wordt de prins overgebracht naar het Haagse Paleis Huis ten Bosch. Daar sterft hij op 12 augustus „aan complicaties die zijn opgetreden als gevolg van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn skiongeval in Lech, Oostenrijk”, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De prins wordt niet in de Nieuwe Kerk van Delft bijgezet, maar krijgt op eigen verzoek een graf op de begraafplaats in Lage Vuursche, vlak bij Kasteel Drakensteyn waar hij opgroeide en waar zijn moeder woont. Op 16 augustus houdt de familie een rouwdienst in de kerk van het Utrechtse dorp. Op 2 november vindt in de Oude Kerk van Delft een herdenkingsplechtigheid plaats. Daarbij zijn veel vrienden aanwezig, zoals voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan en de Zuid-Afrikaanse bisschop Tutu, met wie prins Mabel nauw samenwerkte in de club van voormalige wereldleiders The Elders.

Prinses Mabel geeft sinds 2012 geen leiding meer aan het platform. Zij treedt minder naar buiten, al is zij wel actief op Twitter. Af en toe circuleren er berichten over een nieuwe liefde in haar leven, maar van officiële zijde blijft het daarover stil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer