Kerk & religie

Kerken: Verblijf in azc kan geestdodend zijn

De Raad van Kerken (RvK) heeft maandag in een gesprek met staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie aangedrongen op het aanreiken van meer mogelijk heden voor asielzoekers om zich te ontwikkelen. De raad meldde dat dinsdag op zijn website.

Redactie kerk
18 January 2017 11:14Gewijzigd op 17 November 2020 00:23
Azc. beeld RD
Azc. beeld RD

Een verblijf in de opvang kan geestdodend zijn, stelden de kerken. Ze vinden het belangrijk dat mensen die in de opvang verblijven perspectief krijgen, of ze zich nu in Nederland zullen gaan vestigen of uiteindelijk moeten terug keren naar hun land van herkomst. Verder vindt de raad het van belang dat asielzoekers niet te vaak moeten verhuizen van de ene naar de andere opvanglocatie.

De delegatie bestond uit Dirk Gudde (voorzitter RvK), Hanneke Gelderblom (kerngroeplid Overleg Joden, Christenen en Moslims), ds. Klaas van der Kamp (algemeen secretaris RvK), Jan van der Kolk (voorzitter werkgroep vluchtelingen van de RvK), PKN-scriba ds. René de Reuver en juriste Daniëlle Woestenberg (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken.) Ze benadrukten het belang van een humane benadering van vluchtelingen in Nederland. Ook de bed-bad-en-broodregelingen kwamen ter sprake. De delegatie overhandigde enkele casussen van concrete problemen die zich op dit terrein voordoen.

De kerken spraken met de staatssecretaris over pilots in de opvangcentra Azelo (Overijssel) en Sweikhuizen (Limburg). Daar spreken maatschappelijke organisaties, kerken, de Joodse gemeenschap en de moslimgemeenschap met vluchtelingen over de betekenis van artikel 1 van de Nederlandse Grondwet, over het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod als basisprincipe van de Nederlandse rechtsstaat. De Raad van Kerken vroeg al eerder om een humanere behandeling van vluchtelingen. In april 2015 bepleitten de kerken in een brief aan het ministerie van Veiligheid en Justitie een toekomst perspectief voor vluchtelingen vanaf hun aankomst in Nederland tot en met de uiteindelijke beslissing over een asielaanvraag.

Minderjarige asielzoekers hebben recht op onderwijs, vluchtelingen met een voorlopige vergunning kunnen studeren en hebben recht op studiefinanciering. Daarnaast hebben asielzoekers de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen.

„Wat ver”

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaf woensdag bij monde van een woordvoerder aan dat de stellingname dat het verblijf in de opvang „geestdodend” kan zijn „wat ver” gaat en ook „ver af staat van de realiteit.” „Wij zijn met tal van instellingen, organisaties en ondernemers bezig met een keur aan pilots en projecten voor een ‘warme’ overdracht aan de Nederlandse maatschappij”, aldus de woordvoerder. Hij verwijst in dat verband als voorbeeld naar de site werkwijzervluchtelingen.nl/opleiding

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer