Opinie

Bijbelleesplan verrijkt het Bijbellezen

Een Bijbelleesplan kan helpen bij het bestuderen van de Bijbel, betoogt Elise Pater-Mauritz.

Elise Pater-Mauritz
17 January 2017 16:17Gewijzigd op 17 November 2020 00:22
beeld Fotolia
beeld Fotolia

Wat is Bijbellezen belangrijk! De Bijbel is het Woord van God, de manier waarop de Heere tot ons spreekt, zo betoogde dr. P. de Vries onlangs (RD 10-1). Wat een wonder dat een heilige, almachtige God Zich bekend wil maken aan afgedwaalde mensen. Dat Hij ons een Boek geeft vol met Zijn waarheid.

Het is een ongelooflijk voorrecht dat de Bijbel voor ons beschikbaar is in alle soorten en maten, met uitleg, kanttekeningen, voor kinderen et cetera. Maar waarom lezen we eigenlijk zo weinig in de Bijbel?

Vaak wordt de Bijbel gelezen in combinatie met een dagboek. Het is goed om een overdenking bij het Bijbelgedeelte te lezen. Door het gebruik van een dagboek wordt de Bijbel echter vaak niet op volgorde gelezen.

Een andere manier van Bijbellezen is om ’s morgens en ’s avonds een klein aantal verzen te lezen en zo op volgorde de Bijbel door te lezen. Dit geeft de gelegenheid om een gedeelte rustig te overdenken. Het nadeel van deze methode is dat je zo langzaam de Bijbel doorleest, dat het gevaar dreigt dat je de context uit het oog verliest.

To-dolijst

Als moeder van jonge kinderen weet ik dat het een uitdaging is om een moment te vinden om rustig de Bijbel te lezen. De gangbare momenten voor stille tijd, ’s morgens na het wakker worden en ’s avonds voor het slapen gaan, zijn voor een moeder met jonge kinderen vaak ongeschikt. Jonge kinderen zijn vaak vroeg wakker. Gebroken nachten maken het moeilijk om nog eerder op te staan. ’s Avonds laat vraagt de baby nog om een voeding voor de nacht.

Door die ervaren druk wordt het lezen van de Bijbel snel een item op de to-dolijst en minder een moment van onderwijs, van verootmoediging, van bemoediging, van ontmoeting met de Heere. Dit terwijl God zegt: „Hoort, en uw ziel zal leven” (Jes. 55:3).

De Amerikaan Grant Horner liep ook tegen dit probleem aan. Hij maakte een Bijbelleesplan waarbij hij dagelijks tien hoofdstukken uit de Bijbel leest. Hij stelde daarvoor tien lijsten met Bijbelboeken samen. Uit elke lijst leest hij elke dag een hoofdstuk. Als je alle hoofdstukken van een lijst gelezen hebt, begin je opnieuw met die lijst.

Omdat de lijsten variëren in lengte, lees je de verschillende Bijbelboeken steeds in wisselende samenstelling. Je gaat elke dag van het Nieuwe Testament naar het Oude Testament en bladert meerdere keren heen en weer. Hierdoor zie je heel mooie verbanden tussen de verschillende Bijbelboeken.

Luther

Is tien hoofdstukken per dag lezen wel haalbaar? Waar moet je de tijd vandaan halen?

Inderdaad moet je er ruimte voor inruimen in je agenda. Als je alleen leest, kost het je ongeveer 45-50 minuten. Als je ook korte notities wilt maken tijdens het lezen of dingen wilt onderstrepen, reken dan op een uur. Dat red je niet als je het Bijbellezen niet plant. Maar wat is er mis mee om elke dag een vast agendapunt te maken van Bijbellezen en bidden? Waarom zou je alles kunnen plannen, overal tijd voor kunnen maken, behalve voor het Woord van God?

Van Maarten Luther is bekend dat hij zei: „Als ik een drukke dag heb bid ik twee keer zo lang.” Als wij een drukke dag hebben, is een van de eerste dingen die ingekort worden het Bijbellezen en het gebed. De gedachte achter Luthers uitspraak is helder: juist bij een druk leven, bij veel verantwoordelijkheid, past een afhankelijk leven met de Heere, omdat Hij alleen de bron van leven, troost en kracht is.

Bemoedigen

Gaat het niet te snel? Lees je niet te veel in één keer waardoor je niets ervan onthoudt? Kun je niet beter kortere stukjes per keer uit de Bijbel lezen?

Inderdaad kun je, bij het houden aan dit Bijbelleesplan, meestal niet alle verwijsteksten bestuderen en je grondig verdiepen in de kanttekeningen en in uitleg. Wel leer je teksten meer in de context lezen en stuit je op leerzame dingen.

Mijn man en ik volgen samen dit Bijbelleesplan – hoewel we afzonderlijk van elkaar lezen. Elke dag is er wel iets wat ons opvalt, ons verwondert, waarvan we leren en waarover we praten. „Heb jij Spreuken al gelezen? Wist jij dat…”

Omdat je zo veel leest, is er vaak iets nieuws, iets wat je persoonlijk aanspreekt, of iets wat van toepassing is op je persoonlijk leven. Het is overigens een aanrader om samen een Bijbelleesplan te gebruiken. Ook om elkaar te bemoedigen, om vol te houden en tijd vrij te maken voor het Bijbellezen.

Verdiensten

Is een dergelijke vorm van Bijbellezen niet een vorm van maakbaarheid? Wordt het niet snel iets verdienstelijks? Het is belangrijk om jezelf steeds weer af te vragen waarom je iets doet. Waarom wil je leven bij Gods wet? Waarom ga je naar de kerk? Waarom wil je je kinderen opvoeden bij de Bijbel?

Laten we daarvoor alert zijn. We zijn zo vaak geneigd te denken dat we met onze (goede!) activiteiten iets kunnen bijdragen aan onze zaligheid. Paulus somt in Filippenzen 3 al zijn verdiensten op: hij is een Israëliet uit de stam van Benjamin, een Hebreeër uit de Hebreeën, een farizeeër, zelfs onberispelijk naar de wet. Maar ook Paulus moet zeggen dat al deze dingen „schade en drek” zijn „om de uitnemendheid van Christus Jezus, mijn Heere.”

Hoe je moet lezen? Ik denk aan de bekende uitspraak van de Heere Jezus in Lukas 11:9 en 10: „Bidt, en u zal gegeven worden; zoekt, en gij zult vinden; klopt, en u zal opengedaan worden. Want een iegelijk, die bidt, die ontvangt; en die zoekt, die vindt; en die klopt, dien zal opengedaan worden.”

Tips

Ten slotte enkele tips voor wie overweegt met Grant Horners leesplan te beginnen:

  1. Gebruik een pen of (gekleurde) potloden om dingen die je opvallen te markeren;

  2. Schrijf elke dag iets op wat je geleerd hebt. Dat kan een tekst zijn die je aanspreekt, een verband dat je hebt ontdekt tussen verschillende Bijbelboeken of iets wat direct te maken heeft met je eigen hart of je persoonlijke situatie. Dit helpt om gedurende de dag na te denken over wat je gelezen hebt.

  3. Spreek met iemand af om samen een Bijbelleesplan te volgen.

  4. Gebruik bladwijzers. Als je elke dag tien keer moet opzoeken waar je was gebleven, is dat best lastig. Op mijn website zijn bladwijzers te downloaden met daarop de Bijbelboeken die bij elke lijst horen.

De auteur is getrouwd en moeder van drie kinderen. Een langere versie van dit artikel verscheen op haar weblog elkedagnieuw.nl, waar zij schrijft over huis, gezin en (geloofs)opvoeding. Daar zijn ook de bladwijzers te downloaden die horen bij het Bijbelleesplan van Grant Horner.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer