Economie

„Emotie bepaalt waarde Friese hengst”

Duizenden mensen kwamen eind vorige week af op het hippisch evenement in Leeuwarden dat beter bekendstaat als ”Faderpaard”. De naam is afgeleid van een Fries gedicht dat gaat over een Friese hengst met veel statuur. En laat juist dat soort dieren centraal staan tijdens de jaarlijkse hengstenkeuring in de hallen van WTC Expo in Leeuwarden.

Maarten Boersema
16 January 2017 18:30Gewijzigd op 17 November 2020 00:21
Een hengst tijdens de keuring op vrijdag. beeld Maarten Boersema
Een hengst tijdens de keuring op vrijdag. beeld Maarten Boersema

„Dit evenement begint steeds meer te leven onder het publiek”, aldus Marijke Akkerman, woordvoerder namens het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS), afgelopen vrijdag. „We proberen veelzijdiger te zijn. Naast de eigenlijke hengstenkeuring organiseren we workshops en clinics. Op die manier proberen we een breed publiek te trekken.”

Ook de aantrekkende economie speelt een rol in de toenemende populariteit van het evenement. Akkerman hoopte in aanloop naar de drie dagen –donderdag, vrijdag en zaterdag– zo’n 25.000 bezoekers te ontvangen van over de hele wereld. „Meest Nederlanders, daarnaast mensen uit buurlanden en een enkele bezoeker van verder weg. Zoals Australiërs, die in de afgelopen week hebben besloten dat ze toch echt bij dit evenement moesten zijn en die op het laatste moment nog tickets hebben geregeld.”

Waarde

Het tekent de wereld van de liefhebbers van het Friese paard, waarin passie en liefde een grote rol spelen. „Je ontmoet tijdens deze dagen mensen met dezelfde passie, en dat geeft een band. Vergeet ook niet dat paarden, en vooral die van Friese komaf, alles te maken hebben met emotie. De waarde van een Fries paard wordt dan ook mede door deze emotie bepaald.”

De organisatie is eropuit een laagdrempelig evenement te organiseren met voor ieder wat wils. Dat wordt ook wel duidelijk uit de bezoekers die het evenement trekt: jong en oud, man en vrouw. Het programma op de vrijdag staat in het teken van educatie. Er zijn onder andere een workshop waarin een dierenfysiotherapeut vertelt over wetenschappelijk onderzoek naar het dominante voorbeen van paarden, een interactieve parktijkclinic waarin deelnemers op de stoel van de jury mogen gaan zitten om paarden te beoordelen en een lezing waarin een hoogleraar vertelt over de correcte training van een paard om blessures te voorkomen.

Bezichtiging

De eigenlijke hengstenkeuring, waar het evenement om draait, had verspreid over de drie dagen plaats. Tijdens de eerste twee dagen werden er jonge hengsten gekeurd. Eind november vond in Drachten de eerste bezichtiging plaats en van de 279 aangemelde paarden werden er 96 aangewezen voor de tweede bezichtiging. Deze bezichtiging vond plaats op de eerste dag van het evenement en daar werden 35 paarden doorgelaten naar de derde bezichtiging. Uiteindelijk werden er vrijdagmiddag 23 hengsten doorgelaten. Deze dieren worden in de komende tijd onderworpen aan een centraal onderzoek waarin de KFPS de hengsten lange tijd zal testen.

Pas na dit onderzoek wordt er, op basis van het totaalbeeld tijdens het gehele beoordelingstraject, een oordeel geveld over het wel of niet inschrijven van een hengst in het stamboekregister.

Vorig jaar december werden er zes hengsten toegevoegd aan de eregalerij van de stamboekhengsten. Men gaat dus niet over één nacht ijs, en zelf nadat hij is ingeschreven kan een hengst op basis van nakomelingenonderzoek nog worden afgekeurd. De belangen zijn echter groot, want alleen met een gekwalificeerde hengst kun je Friese paarden fokken en met het dekken van merries is 800 tot 1000 euro per keer gemoeid.

Dat lijkt veel, maar een toeschouwer relativeert de bedragen. „Onderschat niet hoeveel geld het kost om een hengst tot het niveau van een gekwalificeerde dekhengst op te fokken. Dat kunnen investeringen zijn van 100.000 tot 200.000 euro.”

De laatste dag van het evenement, zaterdag, vormde traditiegetrouw het hoogtepunt: de keuring van ingeschreven stamboekhengsten. Vanuit heel Europa en ook de Verenigde Staten zijn ze naar Leeuwarden gekomen.

Uiteraard gaat het om dé winnaar. Deze winnaar heeft het hoogste aanzien binnen het stamboek en heeft daarmee ook de garantie dat het dekboekje vol zal komen te staan. Dit jaar is de eer aan Jurre 495. Maar dan heb je het ook over een hengst met statuur: een echt vaderpaard. Of, zoals de Friesen zeggen: een Faderpaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer