„Zwakkeren buiten no claim houden”
De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat chronisch zieken, mensen met een handicap en ouderen buiten de no-claimregeling in het ziekenfonds moeten blijven. Gebeurt dat niet, dan zal hun koopkracht volgend jaar met 1 tot 3 procent dalen. De regeringsfracties wijzen het oppositieplan af.
Alle niet-regeringspartijen, van SGP tot SP, liepen woensdag in de Tweede Kamer te hoop tegen het voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid om iedere ziekenfondsverzekerde onder de no-claimregeling te laten vallen. De oppositiefracties vinden het onverteerbaar dat zwakkere groepen in de samenleving geen kans hebben op terugbetaling van de no-claimbonus omdat ze vaak een beroep doen op medische zorg.
Elke ziekenfondsverzekerde van achttien jaar en ouder moet met ingang van volgend jaar 68 euro extra premie betalen om de invoering van de no claim mogelijk te maken. Wie geen medische kosten maakt, krijgt na afloop van het verzekeringsjaar 255 euro terug.
Chronisch zieken, mensen met een handicap en ouderen maken weinig kans op teruggave van de no claim. Ze moeten echter wel de extra premie betalen. Ze zullen er daarom per saldo zo’n 190 euro per jaar op achteruitgaan (de no-claimbonus minus de premieverhoging). Mensen die geen beroep doen op medische zorg gaan er 190 euro op vooruit.
Namens alle oppositiepartijen diende GroenLinks-fractievoorzitter Halsema een amendement in om chronisch zieken, gehandicapten en ouderen buiten de no-claimregeling te houden. Dat kan worden betaald door de vaste premie voor andere ziekenfondsverzekerden met enkele euro’s te laten stijgen.
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid voelt niets voor het wijzigingsvoorstel. De bewindsman erkende dat de koopkracht van de betrokken groepen er volgend jaar extra op achteruit gaat. Dat is volgens de minister niet zo’n groot probleem omdat bijna de gehele bevolking volgend jaar minder te besteden heeft.
Ook de regeringspartijen zien niets in het plan van de oppositie. Ze hielden zich woensdagavond tijdens de eerste termijn van Hoogervorst opvallend stil.
CDA, VVD, en D66 dienden woensdag hun voorstel in om de huisarts buiten de no-claimregeling te houden. De reacties daarop liepen sterk uiteen. De oppositie was er blij mee, hoewel ze niet blij was dat de huisartsen volgend jaar 4 procent moeten bezuinigen om het plan te financieren. Hoogervorst betreurt het wijzigingsvoorstel van de regeringspartijen. Hij had zijn plan om de kosten voor een eventueel huisartsconsult voor kwart in mindering te brengen op de no claim graag ingevoerd.
De bewindsman heeft hoge verwachtingen van de no-claimregeling. Hij denkt dat mensen minder gemakkelijk een beroep op de zorg zullen doen. Hij heeft in zijn begroting een opbrengst ingeboekt van 170 miljoen euro.