Virus of bacterie? Snelle test helpt arts
Een bloedtest ontwikkeld door een Israëlisch bedrijf maakt het artsen mogelijk binnen enkele uren te zien of een patiënt een bacteriële of een virale infectie heeft.
Dat maakte het UMC Utrecht donderdag bekend. Het ziekenhuis deed met vijf andere Nederlandse en Israëlische ziekenhuizen mee met een studie naar de werkzaamheid van de bloedtest. De test maakte bij 98 tot 99 van de 100 kinderen een goed onderscheid tussen een bacteriële en een virale infectie, zo bleek uit onderzoek onder 577 kinderen jonger dan 5 jaar.
Bij kinderen die met koorts of acute luchtwegproblemen op de eerste hulp afdeling van een ziekenhuis binnenkomen, is vaak niet duidelijk wat de oorzaak is. Artsen kunnen op basis van de klachten niet zien of er een bacterie of een virus de oorzaak is. Voor de zekerheid wordt vaak alvast een antibioticakuur voorgeschreven zonder dat op dat moment duidelijk is dat het om een bacteriële infectie gaat.
„Met de nieuwe test kan een arts voorkómen dat antibiotica onnodig worden voorgeschreven aan patiënten met een infectie die wordt veroorzaakt door een virus. Dat is winst, want een toenemend aantal bacteriën wordt ongevoelig voor antibiotica”, zegt prof. dr. Louis Bont, kinderinfectioloog/immunoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, een onderdeel van het UMC Utrecht.
Fabrikant MeMed Diagnostics wil de test snel in Nederland introduceren. De resultaten van het onderzoek zijn gisteren gepubliceerd in het medische tijdschrift Lancet Infectious Diseases.