Onbegrip in Kamer: Primark open, de bieb dicht
Het besluit van het kabinet om musea en bibliotheken twee weken te sluiten, valt niet goed in de Tweede Kamer. Meerdere partijen zijn verontwaardigd dat openbare plekken dicht moeten, terwijl mensen wel in groten getale naar de bouwmarkt, de Action of de Primark kunnen. Ze willen weten waarom deze keuze is gemaakt en welke bijdrage het levert aan de vermindering van het aantal coronabesmettingen.
GroenLinks-leider Jesse Klaver wees erop dat het in winkels juist vaak druk is en het juist rustiger is in een museum of instelling waarvoor mensen een kaartje moeten kopen en waar looprichtingen zijn aangebracht. Ook zijn bibliotheken en buurthuizen juist plekken waar kwetsbare mensen volgens hem terechtkunnen. GroenLinks roept het kabinet met een motie om het besluit te heroverwegen en bibliotheken en buurthuizen toch open te houden.
Ook coalitiepartij D66 vraagt hierover opheldering. SP’er Lilian Marijnissen hekelt dat je „wel een boek mag kopen, maar niet mag lenen”.
Volgens premier Mark Rutte werkt het pakket maatregelen in zijn geheel het beste, zo is eerder gebleken, en moet je er niet iets uitpikken. Ook de sluiting van de buurthuizen en bibliotheken is van belang om het aantal samenkomsten en (reis)bewegingen te verminderen. Wel mogen bibliotheken net als in de eerste coronagolf in het voorjaar, boeken laten afhalen. Aan de belangrijke sociale functie van buurthuizen wilde Rutte niets afdoen, maar ook hier geldt dat er juist contactmomenten zijn. Rutte wil alles in de lijst wel heroverwegen, „maar dat gaat niet”.
De winkels kunnen volgens het kabinet wel openblijven, omdat voor de detailhandel een deurbeleid geldt. Zo moeten winkels aangeven hoeveel klanten er binnen mogen en looprichtingen markeren. Daarover zijn strikte afspraken gemaakt met de branche maar die moeten wel goed worden gehandhaafd, zei Rutte. De ministers Eric Wiebes (Economische Zaken) en Ferd Grapperhaus (Justitie) zijn daarover in overleg met de sectoren.