Kerk & religie

Oud-directeur Bijbels Museum laakt bisdom

Oud-directeur Jan van Laarhoven van het Bijbels Openluchtmuseum uit scherpe kritiek op bisschop Hurkmans van Den Bosch, omdat deze het bestuur van het museum in de Heilig Landstichting heeft ontslagen.

Kerkredactie
25 March 2002 09:01Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

„Dat uitgerekend het bisdom, dat zich dertig jaar lang (!) niets van dit museum heeft aangetrokken, ingrijpt nu er geld komt van anderen, is een schande. Een ingreep bovendien met grote risico’s dat moeizaam verworven sponsors het voor gezien houden. Want die geven het museum steun op basis van het beleid dat de bisschop wil veranderen”, aldus Van Laarhoven zaterdag op de opiniepagina van dagblad De Gelderlander.

Het bestuur van het museum zou zich volgens de bisschop niet volledig achter de statutaire doelstellingen hebben gesteld. De bisschop is het niet eens met een instelling die islam en Jodendom op één lijn zet met het christelijk geloof. Hij wil Jezus Christus weer centraal stellen in het museum, dat sinds 1993 meer in het teken staat van de multiculturele samenleving.

Jarenlang had het museum problemen rondom sponsors, geeft Van Laarhoven als commentaar. Het valt hem vooral tegen dat de kerk structureel weigerde financieel bij te dragen. „Ook toen andere organisaties wel met geld over de brug kwamen, weigerde de kerk financieel bij te dragen.” De overheid werd een grote geldschieter. Volgens de oud-directeur doet de kerk een greep in de staatskas bij het instellen van het beleid van de bisschop. „Ik heb moeten praten als Brugman om het vertrouwen bij de overheid te wekken.”

Van Laarhoven beschuldigt de bisschop ervan het museum nog nooit te hebben bezocht en dat hij nog nooit met het bestuur van het museum in discussie is gegaan over het beleid. Van Laarhoven vreest echter ook dat zijn opmerkingen weinig effect hebben, want hij beticht de bisschop ervan dat hij „niet toegankelijk is voor eerlijke kritiek.”

Het bestuur kondigde eerder aan het ontslag aan te vechten bij een kerkelijke rechtbank. Volgens de Amsterdamse kerkjurist R. Huysmans is de kans groot dat de bestuursleden dan in het gelijk worden gesteld. „De bisschop heeft het bestuur niet van tevoren van het ontslag op de hoogte gebracht, terwijl hij dat volgens kerkelijk recht wel had moeten doen”, zo stelde de jurist zaterdag in het KRO-radioprogramma Kruispunt. „Als de bisschop bij zijn besluit blijft, kan het bestuur in beroep bij de curie, een hogere kerkelijke rechtbank in Rome.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer