GL en VVD: zorgverleners moeten meebeslissen over de zorg
Zorgverleners zoals verpleegkundigen moeten meer betrokken worden en inspraak krijgen bij het beleid en bij besluiten van de zorginstelling die direct met hun werk te maken hebben. VVD en GroenLinks dienen woensdag in de Tweede Kamer een initiatiefwet in die deze zeggenschap wettelijk vastlegt. Meepraten is volgens de partijen belangrijk, omdat het goed is voor de motivatie van zorgverleners en ook de kwaliteit van hun werk verbetert.
De partijen verwijzen naar de coronacrisis en de opschaling van het aantal bedden op de intensive care. Terwijl de coronacrisis het uiterste vergt van de inzet van verpleegkundigen, is 70 procent niet betrokken bij het maken van plannen voor de opvang van corona-patiënten, stellen ze.
Hun grote zorg is het grote personeelstekort in de zorg. Volgens prognoses is er een tekort van 80.000 zorgverleners, terwijl er jaarlijks 111.000 werknemers uit de zorg stappen. Een belangrijke reden om de zorg de rug toe te keren is demotivatie, onder meer omdat zij zich niet gehoord door hun leidinggevende, aldus de regerings- en de oppositiepartij.
Inspraak kan wat hun betreft bijvoorbeeld gaan over de volgorde waarin verpleegkundigen hun ronde lopen en over oplossingen van knelpunten in de patiëntenzorg. Of door hen te laten meedenken over beleid om voortijdig vertrek van zorgverleners tegen te gaan. „Verpleegkundigen en verzorgden worden zelf betere zorgverleners als ze eigenaar zijn van hun vak en mee kunnen praten over hoe goede zorg wordt verleend binnen de organisatie.”, aldus Corinne Ellemeet van GroenLinks en Hayke Veldman van de liberalen.