Zorgverzekeraars mogen coronakosten onderling verdelen
Zorgverzekeraars mogen de kosten van de corona-aanpak onderling verdelen. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). „Zonder onderlinge verdeling bestaat het risico dat de continuïteit van de zorg in gevaar komt ’, aldus de autoriteit.
Normaal is een onderlinge verdeling in strijd met de concurrentieregels, maar dat uitgangspunt laat de ACM voor dit jaar varen gezien de uitzonderlijke en nijpende situatie.
„Zorgverzekeraars moeten normaal gesproken zelf opdraaien voor financiële risico’s bij hun zorguitgaven. Dat geeft zorgverzekeraars een prikkel om doelmatig in te kopen, de zorguitgaven te beheersen en de premies zo laag mogelijk te houden. Maar 2020 is geen normaal jaar”, zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM.
„De uitbraak van de coronacrisis heeft grote financiële gevolgen voor de zorg gehad en bij zorgverzekeraars uitzonderlijke onzekerheden over financiële risico’s veroorzaakt. Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen”, zo gaat Snoep verder.
De zorgverzekeraars garandeerden al in een vroeg stadium van de coronacrisis financiële steun aan zorgaanbieders voor het wegvallen van inkomsten uit reguliere zorg. Ook zijn afspraken gemaakt over de vergoeding van extra kosten voor bijvoorbeeld aparte afdelingen voor coronazorg, het opschalen van ic-capaciteit en beschermingsmiddelen.