Economie

Ons eten gemeten

Uit een recente wetenschappelijke toekomstverkenning blijkt dat de Nederlandse bevolking ongezond eet. De studie, die is verricht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), toont aan dat dit ernstige gevolgen zal hebben op de langere termijn. Deze ongezonde eetgewoonte zal namelijk een trendbreuk veroorzaken.

12 October 2004 07:51Gewijzigd op 14 November 2020 01:44

Het RIVM heeft becijferd dat bij een ongewijzigd (ongezond) eetpatroon de gemiddelde levensverwachting voor alle veertigjarige Nederlanders met twee jaar zal dalen.

Dit is een opzienbarende conclusie. Het verlies is toe te schrijven aan twee factoren: een ongunstige voedingssamenstelling en overgewicht.

Misleiding

Meer groenten en fruit is dus het devies. Toch is het eten daarvan niet zonder risico, als je Milieudefensie moet geloven. Milieudefensie voert momenteel een actie met de pakkende titel: ”Groenten en fruit, gif eruit”. In het kader van deze actie deelden vrijwilligers in september aan klanten van supermarkten gele kaarten uit. Met deze gele kaarten kunnen klanten hun ongenoegen uiten aan de eigenaren van die supermarkten over het feit dat de groenten en fruit die zij verkopen (te veel) gif zouden bevatten.

Het is zonder meer duidelijk dat ze veel media-aandacht trekken met deze en andere acties. Maar zijn deze acties terecht? Zijn groenten en fruit dan echt zo ongezond doordat ze (te veel) gif bevatten? Volgens onze overheid niet. Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), dé overheidsinstelling met als speciale taak bewaking van en voorlichting over de veiligheid van ons voedsel, zijn de groenten en het fruit die worden verkocht in de Nederlandse supermarkten absoluut veilig. De VWA ging in een publicatie enkele maanden geleden zelfs zo ver de aantijgingen van de consumenten- en milieuorganisaties misleidend te noemen.

Ondertussen lijken de acties zich te verharden en evenzo de reacties van retailers en producenten. In een artikel in een landelijk dagblad suggereerde Milieudefensie dat de huidige prijzenoorlog van de supermarkten leidt tot onveiliger voedsel en als voorbeeld werden wederom groenten en fruit genoemd. De retailbrancheorganisatie CBL heeft krachtig afstand genomen van deze aantijgingen en de overheid gevraagd tegen verdere misleiding op te treden. Het Voedingscentrum beveelt al enkele jaren een dagelijkse consumptie van twee ons groente en twee stuks fruit aan.

Acties die het vertrouwen van de consument schaden ondermijnen in feite zo de gezondheid van de consumenten. Als Milieudefensie zich zou richten op producten of productieprocessen waarvan ook de overheid aangeeft dat deze schadelijk zijn of kunnen zijn, zou er ongetwijfeld meer draagvlak zijn voor de acties.

Dure plicht
Terug naar de stelling uit het RIVM-rapport. Gezonder eten, dus ook meer groenten en fruit eten, zal leiden tot een gemiddeld hogere levensverwachting. Daar is een kanttekening bij te plaatsen. Natuurlijk is ieders tijd bepaald, maar we hebben toch allereerst allen de dure plicht ons lichaam op een goede wijze te onderhouden.

Onverschillig deze gezondheidsadviezen in de wind slaan, past dan niet. Eet dus meer groenten en fruit! Een grotere vraag naar groenten en fruit zal in ieder geval de ’levensverwachting’ van veel tuinbouwbedrijven verhogen.

Ir. Arie van der Linden, werkzaam in de agrosector

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer