Dinsdagmiddag uitspraak in kort geding over sluiting horeca
De rechtbank Den Haag doet dinsdagmiddag na 16.00 uur uitspraak in het door meerdere horecaondernemers aangespannen kort geding om weer open te mogen gaan. De rechtszaak tegen de Staat was aangespannen door de Haagse bodega De Posthoorn, meer dan zestig ondernemers sloten zich daarbij aan.
Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk. „Ook na de sluiting van de horeca zal corona er nog steeds zijn. Wat wel zou verdwijnen is een groot deel van de mooie horecabedrijven die ons land rijk is”, zei advocaat Simon van Zijll namens de eisers.
Het water staat veel horecabedrijven aan de lippen, of meer dan dat. Veel ondernemers zijn failliet of dreigen dat op korte termijn te gaan, zei Van Zijll. De maatregelen zijn „willekeurig en disproportioneel”, aldus de ondernemers.
Absoluut niet, aldus de landsadvocaat. De Staat betoogde dat er geen andere mogelijkheid is dan sluiting. „We bevinden ons middenin de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt”, aldus de landsadvocaat. Er is „zonder meer” sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. „Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie.” Hij wees ook nog op de steunmaatregelen van de overheid, waar alle ondernemers aanspraak op kunnen maken.
Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, opperde een dag na de bekendmaking van de maatregelen dat restaurants mogelijk open konden blijven. Ze moeten dan wel onder meer gezondheidschecks blijven uitvoeren en de 1,5 meter afstand moet gewaarborgd zijn.
Afgelopen vrijdag gaf een rechter in Berlijn elf restaurants daar gelijk in een kort geding. Inzet van die zaak was de opgelegde sluitingstijd van restaurants om 23.00 uur. De rechter zei dat de Duitse gezondheidsautoriteiten met hun statistieken hebben aangetoond dat sluiting op een bepaalde tijd geen extra voordeel oplevert naast de reeds ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld hygiënische maatregelen of maximale aantallen gasten.