Economie

Grote orders voor Alstom in China

Het vijfdaagse bezoek van de Franse president Jacques Chirac aan China heeft het Franse industrieconglomeraat Alstom geen windeieren gelegd. Het staatshoofd heeft zaterdag voor het noodlijdende paradepaardje van de Franse industrie miljardencontracten binnengehaald.

ANP
11 October 2004 08:18Gewijzigd op 14 November 2020 01:44

Zo mag Alstom samen met het Chinese Dongfang Electric meedingen naar de bouw van een turbine voor een kerncentrale in de zuidelijke provincie Guangdong. Bovendien zijn zaterdag overeenkomsten gesloten waardoor Alstom ter waarde van 1 miljard euro locomotieven en hogesnelheidstreinen gaat leveren.

In aanwezigheid van president Chirac en een grote handelsdelegatie zijn zaterdag in Peking in totaal twintig contracten gesloten. Veertien daarvan komen het bedrijfsleven direct ten goede. Zo levert de Europese vliegtuigbouwer Airbus zes A319’s aan Air China en gaat het concern twintig toestellen van het type A330-200 voor China Eastern maken. Het Franse olieconcern Total kwam met een Chinese partner het plaatsen van 200 benzinestations overeen. China is inmiddels, na de Verenigde Staten, de grootste olieverbuiker van de wereld.

„De ontwikkeling van de Chinese economie is een kans voor onze eigen groei en werkgelegenheid. Die moet Frankrijk grijpen”, aldus Chirac. Frankrijk loopt wat achter in zijn relatie met China. Zo zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland belangrijkere handelspartners voor de Chinezen.

Chirac heeft zich zeer ingespannen om de Chinese autoriteiten voor zich te winnen. Zo riep hij eerder 2004 uit tot het Jaar van China en was de Eiffeltoren in januari rood verlicht bij het bezoek van de Chinese president Hu Jintao aan Parijs.

De Franse president zei bovendien dat het door Peking zo verafschuwde internationale wapenembargo tegen China moet worden opgeheven. Dat embargo is ingesteld na de gewelddadige onderdrukking van het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989. Volgens Chirac heeft dit verbod basis noch nut en komt het voort uit animositeit. Vooral de Verenigde Staten keren zich tegen opheffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer