Folders vaak door illegalen rondgebracht
Folders worden in de regio Utrecht op grote schaal door illegalen of asielzoekers verspreid. Uit onderzoek van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam Utrecht (RIF) blijkt dat bijna twee op de drie verspreiders (60 procent) wachten op een verblijfsstatus of illegaal in Nederland zijn. Dat maakte het RIF vrijdag bekend.
De Arbeidsinspectie heeft inmiddels tegen 28 van de 59 onderzochte ondernemers proces-verbaal opgemaakt. Bovendien krijgen de spreigroepen, verantwoordelijk voor bezorging van ongeadresseerd (reclame)drukwerk, gezamenlijk een belastingnaheffing van 2,9 miljoen euro en 800.000 euro aan sociale premies. De boetes voor het niet afdragen van belasting en premie komen op nog eens 800.000 euro. Het RIF concludeert na het onderzoek, dat in 2000 en 2001 is uitgevoerd, dat de folderverspreiding „een risicovolle branche” is.
„Dat de omvang van de fraude zo groot zou zijn, hadden we niet verwacht”, aldus RIF-manager P. J. de Bildt. „Uit het onderzoek blijkt dat spreigroepen het werk vaak uitbesteden aan onderaannemers, zogenoemde equipes, van buitenlandse afkomst. Zij werken meestal met illegalen of asielzoekers die zij via een landelijk netwerk rekruteren.”
Van de 42 in kaart gebrachte equipes bleken er slechts twee bekend te zijn bij de Belastingdienst. Bij Cadans was er slechts één bekend als werkgever. De equipes verzuimden bovendien delen van de omzet op te geven en met sofi-nummers te werken. In een aantal gevallen waren de sofi-nummers fictief of van andere personen.
In de aanbevelingen pleit het RIF voor betere informatie aan equipeleiders, die aangaven de regelgeving niet te kennen en vaak de Nederlandse taal niet goed beheersen. Starters in de folderverspreiding zouden bovendien een bezoek moeten krijgen om zo fraude te voorkomen.
Het RIF doet ieder jaar onderzoek naar fraude binnen een branche. De spreigroepen zijn gecontroleerd in dertien Utrechtse gemeenten: Abcoude, Breukelen, Houten, Loenen, Lopik, Maarssen, Nieuwegein, Oudewater, De Ronde Venen, Utrecht, Vianen, Woerden en IJsselstein. Bij het onderzoek waren de Belastingdienst, Cadans, het GAK, de regiopolitie Utrecht en de Arbeidsinspectie betrokken.