Economie

Economisch herstel VS kent gematigd karakter

Op de Amsterdamse effectenbeurs bepaalden KPN en Laurus deze week voor een groot deel het beeld. Het telecomconcern lijkt uit het dal te klimmen, het supermarktbedrijf zit nog volop in de zorgen. Het economisch herstel in de VS zal volgens Stroeve een gematigd karakter laten zien.

Redactie economie
22 March 2002 21:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

De afgelopen week schommelde de AEX tussen de 520 en 525. KPN maakte afgelopen maandag jaarcijfers bekend die in de lijn der verwachting lagen. De margeontwikkeling in het vierde kwartaal was goed en voor 2002 gaat het bedrijf uit van een positieve vrije cashflow. Dinsdagavond werd bekend dat BellSouth haar belang van 9,4 procent in KPN had verkocht. De markt reageerde positief op het nieuws. Ook de snelle plaatsing van de aandelen duidt op vertrouwen van de beleggers in de onderneming. Het aandeel KPN sloot de week beduidend hoger af.

Dinsdag presenteerde Wolters Kluwer de jaarcijfers. De cijfers waren zoals verwacht, maar de vooruitzichten stelden teleur.

Woensdag maakte het geplaagde kruideniersbedrijf Laurus teleurstellende cijfers bekend. Bij een gelijkblijvende omzet werd een negatief bedrijfsresultaat van 136 miljoen euro (2000: 114 miljoen euro) gerealiseerd. Naast Spanje en België meldde het bedrijf ook een verlies voor de Nederlandse activiteiten. Het bedrijf heeft een negatieve operationele kasstroom en ook een negatief eigen vermogen. Verder werd een buitengewone last genomen vanwege de afwaardering van de goodwill. Het voortbestaan van de onderneming hangt dan ook aan een zijden draadje.

Voor de komende week staat er niet veel op de planning aan beursnieuws. Unilever zal maandag inzicht geven in de gang van zaken gedurende de eerste twee maanden van het eerste kwartaal. Concurrent Procter & Gamble meldde afgelopen week dat de verkopen van persoonlijke verzorgingsproducten beter waren dan verwacht. Bij Unilever zijn deze producten een relatief klein onderdeel van de omzet, maar het betreft wel een segment met relatief hoge marges.

Op macro-economisch terrein was er de afgelopen week meer nieuws. Dinsdag maakte het CBS bekend dat de Nederlandse werkloosheid in februari constant is gebleven ten opzichte van januari. De seizoensgecorrigeerde werkloosheid kwam uit op 1,9 procent. Het aantal werklozen nam met 1000 personen toe tot 137.000. De Nederlandse werkloosheid is nog steeds één van de laagste binnen Europa en met een pril economisch herstel in Europa zal de Nederlandse werkloosheid de komende maanden niet veel meer oplopen, verwacht Stroeve.

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, besliste dinsdagavond om de federal funds rate ongewijzigd te laten op 1,75 procent. De toelichting op het besluit was optimistischer van toon dan de afgelopen keer. Vooral de opbouw van de voorraden heeft in het eerste kwartaal een positief effect op de economische groei gehad. Wel moet de uiteindelijke vraag de komende kwartalen op niveau blijven om deze groei te continueren. Ook voegde de Fed in de toelichting op het besluit toe dat zij het risico van een lagere economische groei nu even groot inschat als het inflatiegevaar. Met deze zogeheten ”neutral bias” bereidt de Fed de financiële markten voorzichtig voor op een renteverhoging later dit jaar. De verwachting van Stroeve is dat de Fed dit jaar de rente met minstens 0,75 procentpunt zal verhogen.

Woensdag werden in het Verenigd Koninkrijk werkloosheidscijfers over de maandfebruari bekendgemaakt. Het werkloosheidspercentage viel onverwacht terug naar het laagste niveau in 26 jaar. Het aantal mensen zonder werk nam in februari af met 5000 tot 947.200.

De donderdagmiddag stond in het teken van macro-economische cijfers uit de VS. Eerst bleek dat de ”index of leading indicators” in februari niet verder was gestegen. Later op de middag werd duidelijk dat de Philadelphia Fed-index was gedaald. Stroeve ziet dit als een bevestiging dat het economisch herstel in de VS dit jaar gematigd van karakter zal zijn.

Na een reeks van sterke en veelal ook sterker dan verwachte macro-economische cijfers leek de Amerikaanse economie zich op te maken voor een tamelijk krachtig herstel. Stroeve verwacht echter dat dit groeitempo de rest van het jaar niet volgehouden kan worden. De lage bezettingsgraad in de industrie staat een krachtig herstel van de investeringen in de weg, de groei van de consumptieve bestedingen ziet Stroeve niet hard aantrekken omdat de consumptie gedurende de recessie redelijk op peil bleef.

Komende maandag worden in Duitsland de inflatiecijfers voor de maand maart gepubliceerd. De eerste tekenen wijzen erop dat als gevolg van de gestegen olieprijs de energiecomponent in de inflatie sterk zal zijn toegenomen. Sinds begin 2002 is de olieprijs met bijna 30 procent gestegen en dit heeft uiteraard zijn weerslag op de inflatiecijfers.

Het tweede belangrijke macro-cijfer uit Duitsland wordt dinsdag gepubliceerd. Voor de Ifo-conjunctuurindicator, een betrouwbare barometer voor de ontwikkeling van de Duitse economie, wordt een verdere stijging verwacht. De indicator vertoonde in februari de vierde achtereenvolgende stijging en bereikte daarmee het hoogste niveau in zes maanden. De Duitse economie lijkt recent zich ook iets gunstiger te ontwikkelen en zal profiteren van de aantrekkende economie in de VS.

Dinsdagmiddag worden twee interessante cijfers in de VS gepubliceerd. Allereerst worden de orders voor duurzame goederen over de maand februari bekendgemaakt. Later op de middag wordt ook nog het Amerikaanse consumentenvertrouwen gepubliceerd. Nu ook het vertrouwen gemeten door de University of Michigan de weg omhoog weer heeft hervonden, wordt ook voor de index van de ConferenceBoard een verdere stijging verwacht (97,9).

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met Effectenbank Stroeve.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer