Steeds meer kerken willen boycot Israël
Steeds meer kerken willen economische druk op Israël uitoefenen, opdat Israël zijn politiek in de Palestijnse gebieden wijzigt. Twee jaar geleden riep de Lutherse Wereldbond (LWF) ertoe op producten te boycotten die uit de „illegale Israëlische nederzettingen” op de Westelijke Jordaanoever komen, nu is het de Episcopaalse Kerk in Amerika die oproept tot een dergelijk boycot.
De Episcopaalse Kerk, onderdeel van de wereldwijde Anglicaanse Kerk, zal door middel van een studiegroep onderzoeken of zij haar investeringen in bedrijven die met de nederzettingen in de bezette gebieden handeldrijven, kan stopzetten. De kerk motiveert haar besluit door alleen „ethische investeringen” te ondersteunen. Dat sluit bedrijven uit die in de bezette gebieden actief zijn, waar Palestijnse huizen verwoest worden, Israëlische nederzettingen gesticht en scheidsmuren gebouwd worden, aldus een persbericht van de Episcopaalse Kerk in Amerika.
Twee weken geleden liet een aantal leden van het Anglicaanse Vrede en Gerechtigheid Netwerk (APJN) weten dat volgens hen de Anglicaanse Kerk zich als investeerder moest terugtrekken uit Israël. Zij zouden dit advies volgend jaar juni uitbrengen aan de Anglicaanse Adviserende Raad (ACC), die in Wales bijeenkomt. De leden van het netwerk maakten half september een reis door Israël en de Palestijnse gebieden. De leider van APJN, dr. Jenny Te Paa uit Nieuw-Zeeland, zei dat er in haar kerk toenemende sympathie voor de Palestijnen bestaat. De groep zal in februari ook op een bijeenkomst van anglicaanse bisschoppen in Londen wijzen op de „morele verplichting” zich als investeerder uit Israël terug te trekken.
In Amerika wordt de druk van de kerken op Israël steeds groter. Op 2 juli besloot de generale synode van de Presbyteriaanse Kerk in de VS (PCUSA) met 431 stemmen voor en 62 tegen een comité opdracht te geven gegevens te verzamelen over bedrijven die zakendoen met Israël. Het doel van het onderzoek was investeringen te beëindigen. „De stopzetting van investeringen was een van de strategieën die de Amerikaanse kerken in de jaren zeventig en tachtig hebben gebruikt in een succesvolle campagne om de apartheid in Zuid-Afrika te beëindigen”, aldus een nieuwsbericht in die maand. Joodse leiders in de Verenigde Staten hebben verontwaardigd gereageerd op dit besluit.
Al deze tegen Israël gerichte acties weerspiegelen volgens het Amerikaanse Instituut voor Religie en Democratie (IRD) een toenemend antisemitisme in de Amerikaanse kerken, zo meldde het instituut eerder deze week. „In veel publicaties van Amerikaanse kerken worden Israël en de Verenigde Staten als de grootste schenders van de mensenrechten betiteld. Over de schendingen van de mensenrechten in de aangrenzende staten van Israël wordt gezwegen, hoewel deze staten verbindingen met het internationale terrorisme hebben en hun eigen bevolking bruut onderdrukken”, aldus het instituut.