Parijs en Moskou hekelen Turkse rol in Nagorno-Karabach
Turkije stuurt Syrische huurlingen naar Nagorno-Karabach, stelt zowel de Franse als de Russische president. Emmanuel Macron en Vladimir Poetin hebben hier in een telefoongesprek hun zorgen over geuit, meldt het Élysée.
Beide leiders benadrukten de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren in de door Armenië en Azerbeidzjan betwiste enclave.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had woensdag al gezegd dat Syrische en Libische „terroristische” strijders naar Nagorno-Karabach worden gestuurd. Armenië beschuldigt Turkije daar al langer van. De Turkse en Azerbeidzjaanse regering spreken het tegen.
De Turkse president Erdogan heeft steun aangeboden aan de islamitische bondgenoot in Bakoe. Hij eist dat Armenië een einde maakt aan de „bezetting” van Nagorno-Karabach en dat Armenië vertrekt uit het gebied dat internationaal wordt erkend als onderdeel van Azerbeidzjan.
Ilham Aliyev, de president van Azerbeidzjan, bedankte Erdogan woensdag voor zijn steunaanbod. Ook Pakistan en Afghanistan hebben hulp aangeboden, maar volgens Aliyev hebben zijn strijdkrachten geen hulp van buitenaf nodig. Hij heeft verzoeningsgesprekken met aartsvijand Armenië uitgesloten.
Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten riepen de tredende partijen donderdag in een gezamenlijke verklaring nog eens op de wapens direct neer te leggen. Deze drie landen zijn samen medevoorzitter van de Minsk-groep die onder de paraplu van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bemiddelt tussen Armenië en Azerbeidzjan. Zij riepen de leiders van beide landen opnieuw op direct en zonder voorwaarden naar de onderhandelingstafel terug te keren.
Erdogan noemde de bemoeienis van de drie landen „onaanvaardbaar”, omdat ze de problemen in de regio 30 jaar zouden hebben genegeerd.