Omstreden Britse brexitwet neemt nieuwe horde
Een omstreden Britse wet die bepaalde brexit-afspraken met de Europese Unie schendt, heeft een nieuwe horde genomen in het Britse parlement. Daarmee wordt het weer iets waarschijnlijker dat het voorstel van premier Boris Johnson de eindstreep haalt.
Het parlement verwierf dinsdagavond het recht te mogen stemmen over noodmaatregelen in de nieuwe wet, als de regering die wil toepassen. De zeggenschap van het parlement is een tegemoetkoming van Johnson aan critici binnen de eigen Conservatieve partij. Hij wil zo voldoende steun verwerven. De conservatieve rebellen vinden dat de regering in Londen geen internationaal recht mag schenden.
Johnson schuift met zijn wet belangrijke bepalingen in het geldende akkoord over het Britse vertrek uit de EU terzijde. Brussel spreekt er schande van, omdat de Britse regering hiermee aangeeft een verdrag dat door het VK zelf is ondertekend, niet serieus te nemen. De Britse premier vindt zijn wet echter nodig om een scheuring van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland te voorkomen. Johnson wil niet dat Noord-Ierland gaat afwijken van de rest van het VK. Omdat het gebied aan EU-lidstaat Ierland grenst, was er met de EU afgesproken dat er in Noord-Ierland andere regels over handel gelden.