Cultuur & boeken

Ludwig wordt een beroemde jongen

Titel:

Door J. C. Karels
7 November 2001 10:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

”Ludwig van Beethoven”
Auteur: teksten van Yann Walcker, geïllustreerd door Charlotte Voake, ingesproken door Warre Borgmans
Uitgeverij: Lannoo, Tielt, 2000
ISBN 90 209 3956 4
Prijs: € 12,80 (ƒ 28,54) Titel: ”Hector Berlioz”
Auteur: teksten van Yann Walcker, geïllustreerd door Charlotte Voake, ingesproken door Warre Borgmans
Uitgeverij: Lannoo, Tielt, 2000
ISBN 90 209 3957 2
Pagina’s: 27
Prijs: € 12,80 (ƒ 28,54)

Een feestdag: in de maand december van het jaar 1770 gaat een groot doek op. De gezellige stad Bonn, in Duitsland, zit onder de sneeuw. In de Sint-Remigiuskerk zijn meneer en mevrouw Van Beethoven in feeststemming: deze ochtend wordt immers hun pasgeboren zoon Ludwig gedoopt! Het verhaal kreeg een plaats in het deeltje over Ludwig van Beethoven dat in de componistenreeks van uitgeverij Lannoo verscheen.

Met angst en beven zit de jonge Ludwig boven zijn piano. Vader wil van zijn zoon graag een genie maken. Daarom moet de jongen veel oefenen, zeker nu zijn eerste concert in Keulen eraan komt. En vaders wens gaat in vervulling: al snel is sprake van de grote Beethoven. „Als hij zeventien is, is Ludwig een briljant musicus geworden. Graaf Waldstein, een rijke kunstliefhebber, spoort hem aan om Mozart te ontmoeten. Hij betaalt zelfs de reis naar het verre Wenen! Ludwig neemt speciaal zijn mooiste composities mee. Mozart is enorm ontroerd door zo’n groot talent en overlaadt hem met lof.”

Hoornsonate
Uitgeverij Lannoo brengt een serie boekjes op de markt over componisten. Recent verschenen de boekjes over Beethoven en Berlioz. De serie verscheen eerder in Frankrijk, wat duidelijk is te merken aan de typisch Franse sfeer van de tekeningen en lay-out.

In elk deeltje wordt eerst het levensverhaal van de componist verteld. Op de bijgesloten cd wordt de tekst voorgelezen, gelardeerd met muziekfragmenten. Na het levensverhaal volgt een hoofdstuk over de muziek, onder het motto: ”De muziek van Beethoven (dan wel Berlioz) wordt ook nu nog steeds gespeeld.” Wat Beethoven betreft komen dan bijvoorbeeld de Mondscheinsonate of de Hoornsonate ter sprake. Uiteraard niet diepgaand, maar kort en toegankelijk. In de trant van: „Algauw schreef Beethoven ook voor kleine groepjes instrumenten: twee, vier, vijf of soms meer. Die muziek heet ’kamermuziek’. Ook hiermee had hij veel succes: de meest luxueuze salons van Wenen vochten om de jonge musicus! Hij werd de lieveling van de stad. Onder andere deze beroemde sonate voor hoorn en piano werd bejubeld.” En dan klinkt op de cd de eerste beweging van de Hoornsonate in F opus 17.

Berlioz
Hector Berlioz doet op elfjarige leeftijd zijn eerste communie, en raakt in het kapelletje waar de plechtigheid plaatsvindt sterk ontroerd: jonge meisjes zingen een religieus lied dat hem diep treft. In zijn latere werk blijft religie een belangrijke plaats innemen. Maar ook de gezangen van boeren op het platteland trekken hem. Als zeventienjarige jongen schrijft hij liefdesliedjes „om zijn onmogelijke liefde en zijn melancholie te bezingen.” In een tekstkadertje krijgen jeugdige minnaars advies. „Zing als je verdrietig bent. Heb je je wel eens melancholisch gevoeld? Het is vaak moeilijk om het onder woorden te brengen. Je kent vast wel een melancholisch lied. Probeer het te zingen met een van je vrienden als je je op een dag verdrietig voelt. Je zult zien dat je je daarna veel beter voelt.”

Tot zover het recept. De serie boekjes oogt gezellig, en in combinatie met de cd’s lijkt het me een geschikte manier om met componisten en hun muziek kennis te maken. Wel is de precieze leeftijdsgroep me ontgaan, ik vermoed dat kinderen vanaf een jaar of zeven, acht de verhalen wel volgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer