Binnenland

Plan moslimjongeren voor eigen moskee

Een kleine groep jonge moslims werkt aan de vestiging van een eigen jongerenmoskee in Rotterdam. Met een eigen gebedshuis moeten ze een plek krijgen waar ze hun geloof ten volle kunnen beleven. Al het onderricht zal in het Nederlands gebeuren, inclusief de preek tijdens het vrijdaggebed.

ANP
6 October 2004 08:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:43

Dat heeft een van de initiatiefnemers, directeur Mohammed Cheppih van de Moslim Wereld Liga Nederland, dinsdag aangekondigd. De plannen zijn nog in het beginstadium, maar over huisvesting en geld maakt hij zich geen grote zorgen. „Mijn grootste zorg is dat jongeren in het huidige maatschappelijke klimaat bang zijn om zich aan de islam te gaan wijden, omdat ze daarmee een negatief stempel opgedrukt krijgen.”

Zowel vanuit de moslimgemeenschap als vanuit de samenleving verwacht hij tegenwerking. „Door de verschillende islamitische groepen zullen we als concurrent worden gezien. Bij niet-moslims slaat de angst toe zodra moslimjongeren zich onder een islamitische paraplu verzamelen.”

Ook het radicale imago dat Cheppih, vorig jaar kortstondig in beeld als beoogd voorzitter van de Nederlandse tak van de Arabisch-Europese Liga (AEL), aankleeft, zal de publieke opinie niet gunstig stemmen, beseft hij. Of hij de kar van de jongerenmoskee blijft trekken, is overigens de vraag. Het liefst zou hij zo snel mogelijk naar een moslimland emigreren. „Nederland is voor moslims geen leefbaar land meer. Ik ben er niet trots op dat ik hier woon.”

Zijn „verantwoordelijkheidsgevoel” jegens jonge moslims houdt hem naar eigen zeggen nog hier. „Er is een grote vraag naar onderricht over de islam in het Nederlands, maar de capaciteit is beperkt.” De theoloog Cheppih zelf geeft elke week wel ergens in Nederland een lezing. Vorig jaar had hij tijdens de ramadan gemiddeld anderhalve lezing per dag in zijn agenda staan.

Moslimjongeren verzamelen zich vooral in buurtcentra en zaaltjes in hogescholen en universiteiten. Veel moskeeën halen liever geen Nederlandstalig godsdienstonderricht in huis, omdat dat in strijd zou zijn met de islam. „Nu hebben enkele moskeeën hun deuren opengezet, zij het vaak op een kier.”

Van de overheid verwacht Cheppih geen steun voor een jongerenmoskee, niet alleen wegens de scheiding van kerk en staat, maar ook gezien het heersende anti-islamitische klimaat. „De overheid heeft liever dat jongeren afstand nemen van de islam. Ze heeft liever dat ze in de coffeeshop zitten dan in de moskee. Liever een crimineel dan een terrorist.”

Cheppih is vastbesloten geen geld uit het buitenland aan te nemen om de jongerenmoskee te kunnen vestigen. Het geld moet dus geheel van de jongeren zelf komen. Dat hoeft volgens Cheppih geen probleem te zijn. „Moslimjongeren zullen graag geld geven voor dit doel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer