Vijftig mappen en achttien advocaten
Dinsdag hield de rechtbank in Rotterdam de eerste regiezitting in de bouwfraudezaak. Hieronder volgen enkele feiten.
Het papieren dossier van de bouwfraude bestaat uit ruim vijftig mappen, die naast elkaar een lengte van vier meter hebben.
De regiezitting duurt maximaal vier dagen. De rechtbank in Rotterdam hoopt echter binnen drie dagen klaar te zijn.
Over de verzoeken van de advocaten die tijdens de regiezittingen zijn geuit, doet de rechter (mr. C. Hofmeijer–Rutten) op 15 oktober uitspraak.
De rechtbank heeft voor de inhoudelijke behandeling veertig dagen uitgetrokken.
De officieren van justitie mr. M. Koelewijn en mr. J. Boogers vertegenwoordigen het Openbaar Ministerie.
Achttien advocaten vertegenwoordigen de gedagvaarde bouwbedrijven en hun medewerkers.
In totaal moeten vier wegenbouwers zich voor de rechter verantwoorden: Heijmans Infrastructuur (Heijmans), KWS (VolkerWessels), BAM NBM Wegenbouw NV (BAM) en Koop Tjuchem (Koop Holding).
De zogenoemde schaduwboekhouding van voormalig Koop–directeur A. Bos belichtte 3345 projecten met een totale aanneemsom van 2,9 miljard euro. Justitie richt zich op zeven projecten daaruit. Dat zijn het riool Horst ten Daallaan in Hillegom, Ruwaard van Puttenweg in Spijkenisse, de brug over de Schinkel in Amsterdam, de omlegging van de A4, vervanging van het wegdek van de brug over de A12 bij Rheden, baanverbreding Best–Zuid naar Eindhoven en werk rond winkelcentrum Pax in Haarlemmermeer.
De benadeelde opdrachtgevers zijn: de gemeente Hillegom, gemeente Spijkenisse, gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat, RailInfra, Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Haarlemmermeer.
De aanneemsom van de zeven projecten bedraagt 28.085.969,36 gulden, ongeveer 12,8 miljoen euro.
Naast de vier bedrijven moeten twaalf medewerkers zich verantwoorden voor de rechter. Drie van hen werkten voor Koop, vier voor KWS, drie voor Heijmans en twee voor BAM.