WWF laat stekelroggen los in Westerschelde
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) laat vrijdag twintig gezenderde stekelroggen los in de Westerschelde. In die open verbinding met de Noordzee zijn in 2019 en 2018 ook al speciaal gekweekte en gechipte stekelroggen losgelaten, in de hoop dat deze vissoort weer een natuurlijke populatie gaat vormen voor de Nederlandse Noordzeekust.
De eerder losgelaten roggen doen het goed, aldus het WWF.
Roggen en haaien kwamen tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw veel voor in de Noordzee. Ze verdwenen grotendeels door overbevissing en de bouw van de Deltawerken en de Afsluitdijk. Samen met andere organisaties probeert het WWF de ernstig bedreigde soorten zeevis een handje te helpen. Nu dat met de roggen goed lijkt te lukken, zullen binnenkort ook gekweekte vleten (een heel grote roggensoort) en zee-engelen (een haaiensoort) worden losgelaten.
De roggen zijn opgekweekt uit eitjes uit publieksaquaria in een speciaal centrum in Hazerswoude. De vissen worden in koelboxen naar Fort Ellewoutsdijk bij Terneuzen gebracht. Daar krijgen ze eerst een paar uur de tijd om aan het koudere Westerscheldewater te wennen, voordat ze de vrijheid krijgen. Roggen die eerder werden losgelaten zijn naar de Noordzee gezwommen, blijkt uit de zendergegevens. Maar ze komen ook weer terug naar de Westerschelde, want roggen zijn honkvast.