Buitenland

Israël breidt offensief Gaza uit

Israël breidt zijn offensief in de Gazastrook uit en blijft net zolang in het gebied tot er een eind is gekomen aan de Palestijnse raketbeschietingen op Israëlische doelen Israël.

4 October 2004 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:42

Dat heeft de Israëlische premier Ariel Sharon zondag gezegd. In reactie op de escalerende strijd in de Gazastrook had VN-secretaris-generaal Kofi Annan de Israëliërs en Palestijnen zondag opgeroepen het geweld te staken. Beide partijen hebben de plicht de burgerbevolking te beschermen, aldus een woordvoerder van Annan.

Israël stuurde 2000 soldaten naar het noordelijk deel van de Gazastrook nadat woensdag in de Israëlische plaats Sderot twee kleine kinderen waren gedood door een Palestijnse raket. Het offensief heeft tot nu toe aan 58 Palestijnen het leven gekost. Twee van hen waren extremisten die zondag door twee Israëlische raketten werden getroffen, net nadat ze zelf raketten hadden afgeschoten in de richting van Israël. Het gedode tweetal behoorde volgens Palestijnse bronnen tot de Volksverzetscomités.

In het Palestijnse vluchtelingenkamp Jebaliya schoten Israëlische soldaten zondag volgens het plaatselijke ziekenhuis en getuigen een 36-jarige doofstomme man dood die op zijn balkon stond. Volgens getuigen schoot een Israëlische tank in Jebaliya een granaat af op een groep mensen. Ook een 13-jarige jongen kwam daarbij om. Een andere jongen van 13 bezweek aan de verwondingen die hij een dag eerder opliep. Sinds donderdag zijn ook drie Israëliërs gedood door Palestijnse extremisten.

„Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het afschieten van raketten op Sderot en andere plaatsen die aan de Gazastrook grenzen volledig wordt beëindigd”, zei Sharon voor de Israëlische radio. „De huidige situatie kan niet voortduren. We moeten het gebied waarin we opereren uitbreiden om ervoor te zorgen dat de raketwerpers geen Israëlische plaatsen meer kunnen bereiken.”

De zelfgemaakte raketten die Palestijnse extremisten afschieten zijn niet erg krachtig en hebben een bereik van 9 kilometer. Zaterdag dreigde de radicale Hamas-beweging echter ook raketten te zullen afschieten op Ashkelon, dat 15 kilometer van de grens met de Gazastrook ligt.

De Palestijnse premier Ahmed Qurei vroeg Hamas zaterdag te stoppen met de beschietingen. „We roepen de groeperingen op stil te staan bij het hogere, nationale belang en Israël niet langer een reden te geven om hun agressie tegen ons volk in Gaza voort te zetten”, zei hij. In Ramallah op de Westoever kwam het Palestijnse parlement zondag bijeen om de crisis in de Gazastrook te bespreken.

In Tel Al-Zatar, ten noordoosten van Jebaliya, maakten Israëlische tanks en bulldozers zondag volgens bewoners zeker zeven huizen, twee fabrieken en een kleuterschool met de grond gelijk.

De Arabische Liga gaat de Verenigde Naties verzoeken het Israëlische offensief in de Gazastrook te stoppen. De Liga besloot dat zondag tijdens een spoedberaad daarover in zijn hoofdkwartier in Caïro.

De Arabische Liga gaf vertegenwoordigers in New York de opdracht „een dringende oproep te doen aan de Algemene Vergadering en/of de Veiligheidsraad om een einde te maken aan Israëls voortdurende uitroeiingsoorlog tegen het Palestijnse volk.” Zij zullen ook oproepen tot internationale bescherming van de Palestijnen „in overeenstemming met de akkoorden van Genève (over mensen die onder bezetting leven) en internationale wetten.”

Ook leden van het Palestijnse parlement waren zondag in spoedzitting bijeen. Parlementsvoorzitter Rouhi Fatouh drong er bij de internationale gemeenschap op aan waarnemers naar de Gazastrook te sturen.

Zaterdag had de Palestijnse leider Yasser Arafat al opgeroepen tot een bijeenkomst van de Veiligheidsraad over het offensief. Hij deed dat na afloop van een spoedzitting van het Palestijnse kabinet in Ramallah. Eerder op de dag had de Palestijnse Autoriteit de noodtoestand uitgeroepen in de Palestijnse gebieden.

Meer dan 300 leden van het machtige centrale comité van de Israëlische Likud-partij willen dat Ariel Sharon plaatsmaakt als partijleider. Ze hebben een petitie ondertekend waarin wordt gepleit voor nieuwe verkiezingen voor het partijleiderschap.

De Likud-leden zijn boos omdat Sharon een plan voor de terugtrekking van de Gazastrook en delen van de Westelijke Jordaanoever wil doordrukken. In mei zeiden de leden van de partij in een referendum nee tegen het terugtrekkingsplan, maar Sharon weigert zich daar iets van aan te trekken. „Wij willen iemand die de wil van de partij wel respecteert”, zei Uri Faraj, een plaatselijke Likud-leider.

Het centrale Likud-comité heeft zo’n 2000 leden, dus de ruim 300 muiters kunnen de positie van Sharon niet direct in gevaar brengen. Onder degenen die de petitie hebben ondertekend zouden ministers en parlementsleden zijn.

In november 2006 vinden er in Israël opnieuw algemene verkiezingen plaats. Kort daarvoor kiest Likud een partijleider.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer