Wereld vergadert over bedreigde planten en dieren
Vertegenwoordigers uit 166 landen buigen zich sinds zaterdagochtend in de Thaise hoofdstad Bangkok over het lot van bedreigde planten– en dierensoorten op aarde. Centraal staat het zogeheten Cites–verdrag dat sinds 1975 van kracht is en de internationale handel reguleert.
De tot dusver behoorlijk succesvolle overeenkomst biedt momenteel bescherming aan ongeveer 5000 diersoorten en 28.000 soorten planten.
Nederland trad in 1984 tot de Cites–landen toe. De uitvoering van het verdrag is in handen van het milieuprogramma van de Verenigde Naties, UNEP. De Nederlander Willem Wijnsteker is sinds 1999 secretaris–generaal van Cites, formeel de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.
Tijdens de vergadering, die nog tot 14 oktober duurt, zal onder meer aan orde komen of dieren zoals de witte haai (Jaws) een betere bescherming verdienen. Verscheidene landen zullen ook pogen om toestemming te krijgen voor uitvoer van ivoor of voor mogelijkheden bepaalde soorten walvissen te vangen.