Nederland wil snel EU-akkoord werktijd
Nederland, momenteel voorzitter van de EU, wil op zeer korte termijn een akkoord bereiken over de gewijzigde Europese arbeidstijdenwet.
Tijdens een bijeenkomst in Luxemburg maandag praten de EU-ministers van Sociale Zaken er voor het eerst over. Eind dit jaar moet er al een overeenstemming zijn, ook in het Europees Parlement, is het streven.
Er staat veel op het spel. Als de voorgestelde wijzigingen niet doorgaan, blijven de huidige regels gelden. Op basis daarvan heeft het Europese Hof geoordeeld dat mensen die ’s nachts wachtdiensten draaien en op hun werkplek moeten blijven, volledig moeten worden doorbetaald, zelfs als ze de hele nacht hebben kunnen slapen. Onder meer bij de brandweer en bij ziekenhuizen speelt dit probleem.
Of een snelle afhandeling lukt, is nog maar zeer de vraag. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft namelijk tegelijkertijd voorgesteld om allerlei uitzonderingen op de arbeidstijdenwet aan te passen. De Britten, die daar veel gebruik van maken, vinden dat de flexibiliteit van hun arbeidsmarkt wordt aangetast, terwijl veel andere landen juist menen dat de uitzonderingen geheel geschrapt moeten worden. Het is vrijwel onmogelijk om alvast een akkoord te bereiken over de ’slaapdiensten’ en de kwestie van de uitzonderingen later te bespreken.
Verder praten de ministers maandag over omstreden voorstellen voor strikt gelijke behandeling van mannen en vrouwen. In de oorspronkelijke plannen zouden die tot gevolg hebben dat de levensverzekering voor vrouwen, die doorgaans ouder worden dan mannen, niet duurder mag zijn dan voor vrouwen. Nederland stelt een compromis voor, waarbij landen bepaalde sectoren mogen uitzonderen, mits er een goede onderbouwing voor is. Landen die nu al een gelijkheidsprincipe hebben, mogen geen stap terug doen, zo staat verder in het compromis.
Ook probeert Nederland een oud voorstel over uitzendkrachten, dat helemaal is vastgelopen, vlot te trekken. Het idee voor een Europese wet die gebaseerd is op de Nederlandse regels voor uitzendwerk, stuit op verzet van de Britten en de Duitsers.