Buitenland

Japanse premier roept in Hiroshima op tot afschaffen kernwapens

De Japanse premier Shinzo Abe heeft bij de herdenking van de atoombomaanval op Hiroshima van 75 jaar geleden opgeroepen tot het afschaffen van kernwapens. Abe wees daarbij op de verslechtering van de internationale veiligheidssituatie.

ANP/BLOOMBERG
6 August 2020 05:17Gewijzigd op 16 November 2020 20:02

De herdenkingsceremonie die Abe voor zijn herhaalde oproep aangreep, was minder grootschalig dan normaal in verband met de uitbraak van het coronavirus. Hoogbejaarde overlevenden van het bombardement, diplomaten en politici zaten op gepaste afstand van elkaar tegenover de iconische ruïne met koepel die als monument voor het bombardement op Hiroshima dient. Om 08.15 uur plaatselijke tijd, het tijdstip waarom de Amerikaanse bom met de bijnaam Little Boy werd afgeworpen, namen de aanwezigen een minuut stilte in acht.

De Japanse premier riep vechtende en ruziënde landen op tot de dialoog om bedreigingen voor de internationale veiligheid het hoofd te bieden. Abe voegde daar aan toe dat Japan zal volharden in zijn principes om nooit een atoomwapen te bezitten, te maken of te introduceren.

„Als het enige land dat ooit onder een kernaanval heeft geleden, is het onze plicht om bij te dragen aan een wereld zonder atoomwapens”, zei Abe. Hij voegde daaraan toe dat het herstel van Hiroshima hem sterkt in zijn vastberadenheid om het coronavirus te boven te komen.

De burgemeester van Hiroshima waarschuwde na de herdenking voor het nationalistische sentiment dat tot de Tweede Wereldoorlog leidde. „We moeten nooit toestaan dat deze pijnlijke geschiedenis zich herhaalt. Burgermaatschappijen moeten egocentrisch nationalisme verwerpen en zich verenigen tegen alle bedreigingen”, zei hij.

Het bombardement op Hiroshima op 6 augustus 1945 kostte naar schatting 140.000 mensen het leven. Drie dagen later gooide de Amerikaanse luchtmacht ook een kernbom op de stad Nagasaki. De toenmalige Japanse keizer Hirohito besloot vervolgens op 15 augustus te capituleren, waarmee de Tweede Wereldoorlog officieel ten einde kwam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer