Binnenland

Signaal radardetector–detector buiten norm

Het radiosigaal van de radardetector–detector (rdd) overschrijdt de Europese normen. „Het Agentschap Telecom moet het apparaat formeel van de markt halen", bevestigde het testbureau D.A.R.E!! Consultancy donderdag.

ANP
30 September 2004 16:51Gewijzigd op 14 November 2020 01:42

Het Openbaar Ministerie (OM) gebruikt de rdd sinds kort voor de opsporing van radarverklikkers die sinds 1 januari verboden zijn. Signalen die de normen overschrijden, kunnen mobiel belverkeer, radiozenders, en luchtvaartcommunicatie hinderen.

Het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, liet donderdag desgevraagd weten dat de Europese richtlijn een uitzondering kent voor toepassingen in defensie, staatsveiligheid en openbare veiligheid. De toezichthouder neemt geen maatregelen, aldus een woordvoerder.

Ook het OM zegt dat de Europese wet een uitzondering maakt voor apparatuur die de overheid gebruikt voor de handhaving van het strafrecht. Landelijk verkeersofficier J. Spee is daarom niet van plan de controles met de rdd te stoppen.

D.A.R.E!! heeft het onderzoek uitgevoerd voor Target Automotive, een bedrijf dat radarverklikkers verkocht. Naar eigen zeggen test D.A.R.E.!! meer dan duizend nieuwe apparaten per jaar op hun straling („van gehoorapparaat tot baggerschip"). Het signaal van de rdd is substantieel te hard, aldus een woordvoerder van het testbureau.

Apparaten die voldoen aan de normen krijgen een CE–markering. Het testbureau is onafhankelijk, officieel gecertificeerd en mag onderzoeken uitvoeren voor onder meer het Agentschap Telecom en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Voor elke 26 politieregio heeft het OM een rdd aangeschaft. Volgens een schatting van het Bureau Verkeershandhaving van het OM rijden er in Nederland 70.000 auto’s rond met een radarverklikker. In de eerste helft van dit jaar heeft de politie er meer dan 1700 in beslag genomen. Het OM houdt niet bij hoeveel detectoren er met de rdd en hoeveel er met het blote oog zijn opgespoord. Bezitters krijgen een boete van 250 euro, de detector moeten ze inleveren.

Target Automotive is op 1 januari gestopt met de verkoop van radarverklikkers, maar is nog in een rechtszaak verwikkeld met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het bedrijf meent dat het verbod onrechtmatig is omdat de raderdetectoren die het verkoopt wél voldoen aan de Europese (stralings)normen.

Advocaat Anker van Taret Automotive meent dat de politie voorlopig moet stoppen met het gebruik van de rdd, tot duidelijk is of het gebruik rechtmatig is. Hij heeft een proefproces in voorbereiding en zal betogen dat het bewijs tegen overtreders van het verklikkerverbod onrechtmatig is verkregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer