Binnenland

Trouwambtenaar Eringa mag blijven

De Leeuwarder trouwambtenaar Nynke Eringa mag nog tien jaar aanblijven. Dat heeft het Leeuwarder college dinsdag besloten na juridisch advies te hebben ingewonnen over de kwestie.

FD
29 September 2004 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:41

Met het besluit gaat het college in tegen de wil van de gemeenteraad, die haar in meerderheid wilde wegsturen. Een principiële uitspraak blijft evenwel uit.

De gemeenteraad nam in juli een motie aan waarin werd bepaald dat alle trouwambtenaren, zowel de zittende als de nieuwe, per 1 januari volgend jaar moeten verklaren dat ze alle huwelijken zullen voltrekken. Aangezien Eringa vanwege haar geloofsovertuiging geen homohuwelijken wil sluiten, zou ze dan ontslagen moeten worden.

Het college stelt dat ontslag van Eringa zal leiden tot een langdurige geldverslindende juridische procedure die geen uitspraak zal opleveren over de principiële vraag of een trouwambtenaar een beroep mag doen op gewetensbezwaren. B en W concluderen dit nadat ze uitgebreid juridisch advies hebben ingewonnen.

Volgens juristen heeft Eringa grote kans in het gelijk te worden gesteld als ze naar de rechter stapt en haar ontslag aanvecht. Zo heeft de gemeente eerder al fouten gemaakt bij de benoemingsprocedure.

Met het besluit kiest het college voor een praktische oplossing. Er zijn immers genoeg ambtenaren in Leeuwarden die wel bereid zijn homohuwelijken te sluiten. Het Leeuwarder college neemt het voorstel van de raad om functioneringsgesprekken met trouwambtenaren te voeren, wel over. Tijdens deze gesprekken wordt de verklaring dat men bereid is alle huwelijken te zullen voltrekken, bekrachtigd.

Wethouder Krol (Personeelszaken) zei dinsdag teleurgesteld te zijn over de uitkomst van de kwestie, die al een paar jaar duurt. „We hebben altijd geprobeerd de principiële zaak voor de rechter te krijgen, zodat we een uitspraak zouden krijgen over de vraag of een trouwambtenaar een beroep mag doen op gewetensbezwaren. Daarvoor zijn echter twee partijen nodig. Mevrouw Eringa besloot uiteindelijk niet mee te werken. De juridische zekerheid dat ze kan aanblijven is haar kennelijk meer waard dan een principiële uitspraak”, aldus Krol.

Mr. drs. S. O. Voogt, raadsman van Eringa, betreurt het dat de trouwambtenaar nu de zwartepiet krijgt toegespeeld. Volgens Voogt heeft het college Eringa gevraagd afstand te doen van bepaalde rechten die haar de zekerheid gaven om aan te mogen blijven, om uiteindelijk tot de principiële uitspraak te komen. „Dat wilde zij niet. Het college heeft de uitkomst aan zichzelf te wijten. Als er geen procedurefouten waren gemaakt, was er al eerder een principiële uitspraak geweest. Mevrouw Eringa vindt het fijn als anderen geholpen worden met zo’n uitspraak. Maar ze gaat niet voor haar lol vijf jaar procederen. Ze is blij dat ze weer aan het werk kan.”

De partijen die de motie hadden ingediend, zijn teleurgesteld over de uitkomst. P. van der Wal, fractievoorzitter van PAL/GroenLinks: „Ik had verwacht dat mevrouw Eringa ook een principiële uitspraak wilde.” Fractievoorzitter A. Dikken van de PvdA: „Ik vind het tekenend dat Eringa geen principezaak wil. Wij moeten nu als fractie kijken wat we nog kunnen en wat we nog willen. Ik ben deze zaak ondertussen spuugzat.”

Eringa is blij met de uitkomst. „Ik had dit niet verwacht, hoewel juridische adviezen al wezen in deze richting. Je moet voor een praktische oplossing kiezen en dat gebeurt nu ook.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer