Schuldeisers Suriname akkoord met betalingsuitstel
Suriname heeft van schuldeisers toestemming gekregen voor uitstel van betalingen op een lening van 125 miljoen Amerikaanse dollar. Het Zuid-Amerikaanse land kon eind vorige maand niet aan een aflossingsverplichting voldoen, dus vroeg het de obligatiehouders om een aanpassing van de voorwaarden voor de schuldpapieren.
De Surinaamse regering moest op 30 juni 15,6 miljoen dollar aflossen op de lening en 8 miljoen dollar aan rente betalen, maar was daar toen niet toe in staat. Daarop had Paramaribo tien dagen de tijd om tot een oplossing te komen met zijn schuldeisers. Obligatiehouders zijn er nu onder andere mee akkoord gegaan dat Suriname pas in december of juni 2021 begint met aflossen, afhankelijk van het begin van een programma van het Internationaal Monetair Fonds voor het land.
De nieuwe regeringscoalitie die binnenkort in Suriname aantreedt, erft van scheidend president Desi Bouterse een land met grote economische problemen. Het land heeft een groot tekort op de lopende rekening en is door een groot deel van zijn reserves in buitenlandse valuta’s heen, waardoor het moeilijk wordt de waarde van de eigen munt op peil te houden. Lage olieprijzen als gevolg van de coronapandemie verergeren de economische problemen.
Het missen van aflossingsverplichtingen noopte ratingbureau Fitch onlangs tot een verlaging van zijn kredietoordeel over Suriname van CCC naar C. Daarmee is het land volgens analisten op een haar na verwijderd van de status van wanbetaler.