Binnenland

’Helft behandeladviezen veroordeelden genegeerd’

De helft van de behandeladviezen aan de rechtbank over zware delinquenten leidt niet tot behandeling. Dat komt doordat de rechter het advies niet overneemt of doordat de veroordeelde de eis aan zijn laars lapt, zo blijkt uit onderzoek van psychiater W. Canton. Bij veroordeelden die wel worden behandeld, daalt de kans op herhaling aanzienlijk.

ANP
29 September 2004 07:19Gewijzigd op 14 November 2020 01:41

Canton promoveert op 22 oktober aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam en het Academisch Medisch Centrum op het onderzoek. Uit de studie blijkt dat de rechtbank in een kwart van de zwaardere strafzaken vraagt om zo’n pro justitia–rapportage. In 85 procent van die gevallen wordt een maatregel in de vorm van therapie aangeraden, variërend van tbs tot een behandeling door de reclassering.

Delinquenten die zelf de behandeling dwarsbomen, komen daar vaak mee weg, constateert de promovendus. Normaal gesproken moeten zij een deel van de straf alsnog uitzitten, maar door het cellentekort komt daar in de praktijk weinig van terecht.

Canton maakt zich zorgen om het driekwart voor wie geen rapportage wordt aangevraagd. In die groep komen ook veel en vaak ernstige stoornissen voor, zo blijkt uit recent onderzoek. „Als iemand is veroordeeld tot een gevangenisstraf, komt hij vrij zodra die straf erop zit", stelt de psychiater vast. „Dan is er niemand die zich afvraagt of deze persoon nog gevaarlijk is."

Bij veroordeelden die wel een behandeling ondergaan, vermindert de recidivekans met 40 procent. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, werpt behandeling juist bij plegers van zedendelicten met kinderen vruchten af. Slechts 10 procent van die groep vervalt in herhaling. Bij geweldsmisdrijven en brandstichting is dat percentage het hoogst, namelijk 40 procent.

Bij de risicotaxaties is de afgelopen jaren veel verbeterd, concludeert Canton. Waterdicht is het nog niet. Zo blijkt dat het risico op herhaling vaak te hoog wordt ingeschat. „Haaks op het gevoel dat in de samenleving heerst, wordt bij zo’n risicotaxatie meestal het zekere voor het onzekere genomen."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer