Optimisme op beurzen over economisch herstel
De Europese aandelenbeurzen lieten maandag mooie winsten zien. Een sterke rally op de Chinese beurzen zorgde voor optimisme bij beleggers over het herstel van de op twee na grootste economie ter wereld. De aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen wereldwijd wakkerde daarbij de hoop aan op meer steunmaatregelen van de centrale banken.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent in de plus op 575,24 punten. De MidKap klom 1 procent tot 774,62 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen gingen tot 2 procent vooruit. De DAX in Frankfurt steeg 1,6 procent na een flinke toename van de Duitse fabrieksorders in mei.
Aanvoerders in de AEX waren ABN AMRO en staalmaker ArcelorMittal met winsten van 5,6 en 4,6 procent. Zwaargewicht Shell steeg 1,8 procent. Topman Ben van Beurden verklaarde in een interview met Het Financieele Dagblad dat het vertrek van het hoofdkantoor uit Nederland een van de oplossingen is om een einde te maken aan de dubbele aandelenstructuur van het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern. Betaalbedrijf Adyen voerde de schaarse dalers aan met een verlies van 0,7 procent.
BAM won 2,6 procent bij de middelgrote bedrijven. De bouwer wil Ruud Joosten benoemen tot nieuwe topman. Hij moet de opvolger worden van Rob van Wingerden die eerder dit jaar vertrok. Joosten is nu nog operationeel directeur van verfreus AkzoNobel (plus 2,2 procent).
Air France-KLM daalde een fractie. Air France bevestigde ruim 7600 banen te moeten schrappen om de coronacrisis te doorstaan. De Franse tak van de luchtvaartcombinatie snijdt daarbij vooral hard in het personeelsbestand van zijn regionale vliegmaatschappij HOP!
In Frankfurt dikte Commerzbank 6,5 procent aan. Volgens persbureau Bloomberg is de Nederlander Roland Boekhout topkandidaat om de nieuwe topman te worden van de tweede bank van Duitsland, als opvolger van vertrekkend bestuursvoorzitter Martin Zielke. Wirecard kelderde bijna 19 procent. De Europese en Amerikaanse activiteiten van de door een boekhoudschandaal getroffen Duitse betalingsverwerker waren volgens zakenkrant Financial Times al jaren verlieslatend.
De euro was 1,1284 dollar waard, tegen 1,1242 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 40,81 dollar. Brentolie klom 1,5 procent in prijs tot 43,44 dollar per vat.