Europese garnalenvissers verenigen zich tegen NMa
De garnalenvissers in Nederland, Duitsland en Denemarken hebben een vereniging opgericht die zich onder meer gaat richten op regulering van de vangsten en versterking van de positie tegenover de groothandel. Het is een nieuwe zet in het slepende conflict tussen de vissers en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
De NMa gaf begin vorig jaar een boete van 13,8 miljoen euro aan acht bedrijven en acht producentenorganisaties wegens vangst– en prijsafspraken. Het beroep daartegen loopt nog. Dit jaar deed de NMa opnieuw een inval bij een Nederlandse garnalenverwerker.
Door de oprichting van de nieuwe Europese vereniging hopen de vissers de kartelwaakhond op de knieën te krijgen. Volgens voorzitter J. Nooitgedagt hebben de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, en de Duitse autoriteiten geen bezwaar tegen de vorming van een belangenclub.
Volgens Nooitgedagt, die ook voorzitter is van de Nederlandse Vissersbond, is de weg voor de oprichting van de vereniging vrijgemaakt door een aanpassing van een Europese verordening die twee weken geleden van kracht werd. Het wordt naar zijn zeggen hoog tijd dat er wat gaat gebeuren in de noodlijdende bedrijfstak.
„Er is geen organisatie in de garnalenvisserij. De vrieshuizen zijn vol en de prijzen zijn gezakt naar de bodem. We zitten met een garnalenberg zoals we vroeger een boterberg hadden", aldus Nooitgedagt dinsdag. De vissersschepen blijven veelal in de haven omdat de vangsten niet rendabel zijn.
„De NMa zal bakzeil moeten halen", verwacht Nooitgedagt. „We gaan een werkprogramma maken, stappen daarmee naar de NMa en vragen dan of het nu wel mag."