MKB tegen ruimere overgangsregeling voor prepensioen
Een verruiming van de overgangsregeling voor het prepensioen naar de leeftijd van 55 jaar kost „goudgeld”, stelt MKB-Nederland. De organisatie van werkgevers in het midden- en kleinbedrijf berekent de totale lasten voor het uitzonderen van werknemers vanaf 55 jaar op het afschaffen van het prepensioen op 15 miljard euro in tien jaar.
Op dit moment wil het kabinet dat voor werknemers ouder dan 57 jaar eerder stoppen met werken mogelijk blijft. Vanuit de Tweede Kamer komen geluiden om de overgangsregeling verder te verlagen en mogelijk te maken voor mensen vanaf 55 jaar. MKB-Nederland is voor een beperkte regeling, bijvoorbeeld voor 60-plussers.
Maandag liet de organisatie weten dat een ruimere overgangsregeling bij de afschaffing van het prepensioen het komend decennium ongeveer 1,5 miljard euro op jaarbasis kost. „De overgangsregeling oogt sympathiek, maar moet voor het grootste deel worden opgebracht door jongeren en werkgevers”, aldus coördinator sociaal beleid A. van Delft. „Liever een goede sobere structurele regeling dan een slechte royale tijdelijke.”
Na kritiek van sociale partners en de Raad van State op het totaal van de voorgenomen stelselwijzigingen bracht het kabinet op de overgangsregeling een wijziging aan die een verruiming naar 57 jaar inhoudt. De fiscale gevolgen daarvan bedragen circa 300 miljoen euro, wat naar verluidt wordt gefinancierd uit het achterwege laten van de verlaging van de WAO-premie. „Een verruiming dus volledig voor rekening van werkgevers, terwijl de overheid twee keer incasseert: nu via het achterwege blijven van de WAO-premieverlaging en op termijn vanwege de belasting op de uitkering”, klaagt MKB- Nederland.
Een verdere verruiming betekent concreet voor bijvoorbeeld de sector metaaltechniek met 400.000 werknemers dat werkgevers en werknemers jonger dan 55 jaar 1,6 miljard van de benodigde 1,7 miljard euro (95 procent) moeten opbrengen ten behoeve van de 55-plussers. Deze groep zelf brengt in tien jaar 100 miljoen euro (5 procent) van de benodigde premie in voor de opbouw van het prepensioen. Van Delft: „Deze verhouding komt, afgezien van de werkgeverslasten, de solidariteit tussen de generaties niet ten goede.”
De leider van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, Verhagen, noemt de uitlating van MKB- Nederland „buitengewoon vreemd.” Hij zegt dat MKB-voorzitter L. Hermans vorige week bij hem een hartstochtelijk pleidooi heeft gehouden voor een overgangsregeling vanaf 55 jaar.
Overigens blijkt dat iets meer dan de helft van de ondernemers negatief is over de plannen van het kabinet. Volgens opdrachtgever FNV Bondgenoten wijst een onderzoek van het bureau TNS NIPO uit dat de acties van de vakbonden ook draagvlak hebben onder werkgevers. Volgens de ondernemers moeten vooral de plannen voor prepensioen en VUT worden gewijzigd.
Volgens de vakbond heeft tweederde van de werkgevers met meer dan vijftig werknemers begrip voor werknemers die onder werktijd actie voeren tegen de kabinetsplannen. De bond besloot tot dit onderzoek om aan te tonen dat werkgevers ook veel kritiek hebben op de kabinetsplannen. FNV Bondgenoten had informeel al veel reacties gehad. Van alle directeuren vindt 61 procent dat de plannen van het kabinet gewijzigd moeten worden. Bij de bedrijven met meer dan vijftig werknemers vindt maar liefst 78 procent dit.