Probleemjeugd Ede treitert politie
Een groep probleemjongeren uit Ede treitert al enige tijd de politie in die plaats. Verschillende agenten, onder wie de allochtonencoördinator, zijn ernstig bedreigd. Ook worden regelmatig banden van privé-auto’s lekgestoken. De probleemgroep bestaat voornamelijk uit Marokkaanse jeugd.
Dat heeft districtschef A. Kloosterman maandagavond gezegd bij een gemeentelijke commissievergadering. Volgens Kloosterman gaat de politie de leden van de probleemgroep keihard aanpakken. Ook justitie werkt daar aan mee. Het gaat om de groep jongeren van wie burgemeester Robbertsen van Ede eerder al zei dat de gemeente er geen geld voor hulpverlening meer aan wil besteden, omdat de jongens onverbeterlijk blijken te zijn.
Ede heeft al jaren last van een groep voornamelijk Marokkaanse jongeren die extreem veel overlast veroorzaakt. Enkele jongens haalden drie jaar geleden het wereldnieuws door na de aanslagen in New York en Washington op straat luidkeels hun instemming te betuigen met de terroristen. De harde kern van de groep bestaat volgens de politie uit ongeveer veertig jongens, die de afgelopen vijf jaar voor geen enkel verbeterplan vatbaar zijn gebleken. Daarnaast zijn er ongeveer 250 meelopers.
De gemeente heeft dit jaar een plan gemaakt om de meelopers door allerlei projecten voor verder afglijden te behoeden. Daarnaast zijn er acht agenten vrijgemaakt om de harde kern voortdurend op de huid te zitten en onverbiddelijk aan te pakken. Volgens een woordvoerder van de politie is ondertussen al een onbekend aantal leden van de harde kern aangehouden. Dat is mogelijk een oorzaak van de bedreigingen richting politiemensen.
De politie heeft het gedrag van de groep minutieus in kaart gebracht. Van elk groepslid zijn alle gegevens in de computer opgeslagen, onderverdeeld in categorieën van hinderlijk gedrag tot ernstige criminele feiten. Agenten op straat weten zo meteen met wie ze bij een aanhouding van doen hebben. De regiopolitie Gelderland-Midden heeft met die zelfverzonnen werkwijze eerder veel succes gehad bij de aanpak van Vitesse-hooligans, aldus de politiewoordvoerder.
Kloosterman constateert dat het gezag van de politie afneemt. Ook constateert hij dat er sprake is van een vertrouwenscrisis tussen de politie en de Marokkaanse gemeenschap in Ede. In de Gelderse plaats wonen ruim 2500 Marokkanen. De meesten van hen lijden zelf ook onder het wangedrag van de probleemgroep.