Automobilist ontevreden over Nederlandse wegennet
Hoewel Rijkswaterstaat druk bezig is aan grootschalig onderhoud van het wegennet, is de Nederlandse automobilist allesbehalve tevreden over de wegen. Ongeveer 63 procent van de automobilisten vindt de capaciteit van het wegennet onvoldoende. Bovendien verwachten de autorijders dat het er de komende jaren niet beter op wordt.
Dat blijkt uit het onderzoek De Nederlandse Automobilist 2004 van TNS NIPO dat maandag is gepubliceerd. De laatste keer dat het bureau een dergelijk onderzoek uitvoerde, was in 2002. Toen was 56 procent van de autorijders ontevreden over het wegennet.
Het aantal kilometers dat Nederlanders in de auto afleggen, is wederom gedaald. De doorsnee automobilist rijdt gemiddeld 15.900 kilometer per jaar, 700 kilometer minder dan in 2003. Sinds 2000 is de Nederlander 2300 kilometer minder gaan rijden. TNS NIPO wijt de daling aan de verslechterde economie, afnemende arbeidsparticipatie en een hogere benzineprijs.
Overigens rijden mensen met een goed inkomen meer dan mensen die minder goed verdienen. Bij een gezinsinkomem van 68.000 euro bedraagt het jaarlijkse aantal gereden kilometers bijna 23.000. Mensen met inkomens tot 20.500 euro verrijden nog geen 11.500 kilometers.
Verder concludeert TNS NIPO dat bij 88 procent van de gekochte auto’s het ging om vervanging van de vorige wagen. Vooral 55–plussers (97 procent) zeggen dit te doen. Bijna de helft van de autokopers blijft trouw aan het eerdere merk. Dat geldt vooral voor mensen die een gloednieuwe auto kopen.
Het gebruik van navigatiesystemen in de auto is sinds 2002 sterk toegenomen. Negen procent van de automobilisten laat zich door zo’n systeem de weg wijzen tegen 2 procent twee jaar geleden.