Coronacrisis drukt winst verzekeraar NN met 100 miljoen
Verzekeraar NN Group verwacht dat de coronacrisis dit jaar een impact op het operationeel resultaat van 100 miljoen euro zal hebben, omdat premie-inkomsten in Europa en Japan onder druk staan en het vermogensbeheer last ondervindt van de onrust op de financiële markten. Dat laat NN weten in een strategische update voorafgaand aan zijn beleggersdag. Onlangs kwam de Amerikaanse activistische investeerder Elliott Advisors nog met een kritisch rapport over NN, dat onvoldoende zou doen om waarde te creëren voor aandeelhouders.
De impact op claims door de crisis is tot dusver beperkt omdat het verzekeringsconcern niet of nauwelijks blootstelling heeft aan verstoringen bij bedrijven, de reisbranche en zorgverzekeringen. In de afgelopen maanden heeft de onderneming wel stappen gezet om de negatieve gevolgen van de crisis op de winstgevendheid tegen te gaan.
NN maakte verder bekend voor 2023 te mikken op een operationele kapitaalgeneratie van 1,5 miljard euro en een progressief dividendbeleid te willen voeren, met jaarlijks minstens 250 miljoen euro voor de inkoop van eigen aandelen. In april zei NN voorlopig geen dividend uit te keren en zijn aandeleninkoopprogramma op te schorten. De verzekeraar volgde daarmee de aanbevelingen op van De Nederlandsche Bank (DNB) vanwege de coronacrisis.
Topman David Knibbe verklaarde dat NN de ambitie heeft om een leidende speler te worden in het verzekeringswezen en dat het bedrijf toegewijd is om waarde voor alle belanghebbenden op langere termijn te creëren. Het concern zal daarbij zijn portefeuille actief beheren en wil de winstgevendheid in België en Turkije verbeteren. Daarbij liggen alle opties op tafel, waaronder verkoop van activiteiten. Ook zal NN discipline hebben met overnames, aldus Knibbe. Er worden alleen overnames gedaan als die goed passen binnen de strategie.
Elliott schreef in het rapport dat NN sterk ondergewaardeerd is en dat de beurskoers de komende jaren met wel 80 procent kan stijgen. Het topmanagement van het bedrijf doet volgens Elliott veel te weinig om de onderwaardering tegen te gaan. De investeerder bezit ruim 3 procent van de aandelen NN en trekt samen op met Dieter Wemmer die eveneens een belang in NN heeft genomen. Wemmer is een voormalig bestuurder van de Duitse verzekeraar Allianz. In het verleden roerde het investeringsfonds van de Amerikaanse miljardair Paul Singer zich onder meer bij AkzoNobel.
Knibbe verklaarde in een toelichting dat er in de afgelopen tijd constructief overleg is gevoerd met Elliott en andere aandeelhouders, maar benadrukt dat de nieuwe strategie door het topmanagement zelf is ontwikkeld.