Anglicanen overwegen sancties tegen Israël
Een aantal leden van het Anglicaanse Vrede en Gerechtigheid Netwerk (APJN) vindt dat hun kerk zich als investeerder moet terugtrekken uit Israël. Ze zeggen dit advies volgend jaar juni uit te zullen brengen aan de Anglicaanse Adviserende Raad (ACC). Dan komt de raad bijeen in Wales.
De leden van het netwerk maakten vorige week een reis door Israël en de Palestijnse gebieden. De leider van APJN, dr. Jenny Te Paa uit Nieuw-Zeeland, zei dat in haar kerk toenemende sympathie voor de Palestijnen bestaat. In een interview met het Israëlische dagblad Ha’aretz liet ze weten dat de kansen vrij groot zijn dat de ACC de aanbeveling zal accepteren. De groep zal in februari ook op een bijeenkomst van anglicaanse bisschoppen in Londen wijzen op de „morele verplichting” om zich als investeerder uit Israël terug te trekken.
De delegatie hadden tijdens hun rondreis ontmoetingen met zowel Palestijnen als Israëliërs, aldus een door de episcopale nieuwsdienst uitgebrachte verklaring. De leden van de APJN zeiden onder de indruk te zijn van het geloof van de mensen in het bisdom, die blootgesteld worden aan „de draconische omstandigheden van de voortdurende bezetting waaronder zo veel Palestijnen leven.” De verklaring roept op tot een terugtrekking van Israël naar de grenzen van voor 1967, de afbraak van de „scheidingsmuur”, en de komst van VN-troepen naar „de bezette gebieden.”
Verder zeggen de leden van het APJN dat vrede alleen kan zegevieren als een Palestijnse staat wordt erkend. De leden betreuren de geweldsspiraal en ze veroordelen het geweld, „wat de bron daarvan ook is.” Ze maken echter verder geen melding van het terrorisme waarmee Israël wordt geconfronteerd. In de slotverklaring zelf staat echter geen oproep tot directe sancties, omdat niet alle 29 leden sancties als een optie voor de kerk in hun land zien.
Tot de ondertekenaars van de verklaring behoort ook de Palestijnse bevrijdingstheoloog dr. Naim Ateek, adviseur van de APJN. In april organiseerde zijn Sabeel Centrum voor de Palestijnse Bevrijdingstheologie een conferentie over het christenzionisme, waarvoor ook de aartsbisschop van Canterbury, dr. Rowan Williams, uitgenodigd was. Williams liet echter verstek gaan. Namens hem werd een verklaring voorgelezen.