Kerk & religie

Hervormde aanspreekvorm op PKN-synode

Het is niet langer ”broeder Jansen heeft het woord”, maar ”dominee Jansen heeft het woord”. De (gereformeerde) voorzitter van de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), ds. J. G. Heetderks, spreekt de synodeleden op hervormde wijze aan.

ANP
24 September 2004 21:08Gewijzigd op 14 November 2020 01:40
LUNTEREN – Synodeleden staan te wachten totdat ze het woord mogen voeren tijdens de synode van de Protestantse Kerk, vrijdag in Lunteren. Foto RD, Anton Dommerholt
LUNTEREN – Synodeleden staan te wachten totdat ze het woord mogen voeren tijdens de synode van de Protestantse Kerk, vrijdag in Lunteren. Foto RD, Anton Dommerholt

Had hij het in de gereformeerde synode nog over ”broeder” en ”zuster”, als preses van de synode van de fusiekerk van hervormden, gereformeerden en lutheranen spreekt hij de leden aan op hun ambt in de kerk: dominee, ouderling, diaken of ouderling-kerkrentmeester. In het synodebestuur is afgesproken de hervormde cultuur aan te houden, zei Heetderks vrijdag in de marge van de tweede synodevergadering sinds de totstandkoming van de PKN op 1 mei.

In de Gereformeerde Kerken, in 1892 ontstaan uit twee scheuringen (1834 en 1886) in de Nederlandse Hervormde Kerk (NHK), leefde vanouds het besef dat men tot hetzelfde kerkverband behoorde omdat men als broeders en zusters hetzelfde geloof deelde. In de synode spraken de leden elkaar daarom als broeder en zuster aan.

De NHK herbergde al lang uiteenlopende geloofsopvattingen. Wat de leden bond, was daarom vooral het behoren tot dezelfde kerk. Daarom spraken synodeleden elkaar aan op hun ambt in die kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer