Binnenland

Kabinet investeert 
in onaf Brits vaccin

Het kabinet is met zo’n acht partijen in gesprek over mogelijke vaccins tegen het coronavirus. De eerste stap is al genomen: Nederland koopt met Duitsland, Frankrijk en Italië 300 miljoen doses van een Brits vaccin waarvan nog moet worden aangetoond dat het werkt en veilig is.

15 June 2020 10:33Gewijzigd op 16 November 2020 19:34
Nederland koopt met Duitsland, Frankrijk en Italië 300 miljoen doses van een Brits vaccin waarvan nog moet worden aangetoond dat het werkt en veilig is. Minister De Jonge wilde zaterdag niet zeggen voor welk bedrag. beeld ANP, Koen van Weel
Nederland koopt met Duitsland, Frankrijk en Italië 300 miljoen doses van een Brits vaccin waarvan nog moet worden aangetoond dat het werkt en veilig is. Minister De Jonge wilde zaterdag niet zeggen voor welk bedrag. beeld ANP, Koen van Weel

Minister De Jonge blijft in gesprek met verschillende fabrikanten, zei hij zaterdag in een speciale uitzending van het tv-programma Op1. Hoeveel geld er met de Britse deal gemoeid is, „zeggen we liever niet”, aldus de minister.

Het idee om met de ‘kopgroep’ de vlucht naar voren te nemen ontstond toen De Jonge op werkbezoek ging met zijn Duitse collega Jens Spahn, vertelde de minister. Samenwerking via de Europese Unie duurt soms erg lang, vonden de bewindsmannen. „We dachten: Eigenlijk moeten we versnellen. Toen hebben we de stap naar voren gezet.” Dat hierop kritiek volgde vanuit de Europese Commissie en bijvoorbeeld buurland België, vindt De Jonge „heel raar.” De vier landen benadrukken juist dat alle EU-lidstaten straks mogen meedelen. Als het vaccin veilig is en blijkt te werken, worden de vaccins eerlijk verdeeld over de landen van de Europese Unie, die samen 446 miljoen inwoners tellen.

Bezoekers

In de eerste verpleeghuizen die in beperkte vorm bezoekers mochten ontvangen, zijn geen nieuwe coronabesmettingen aangetroffen. Dat blijkt uit een evaluatie van de eerste tientallen locaties die de afgelopen tijd opengingen voor bezoek. De evaluatie is naar zorgminister De Jonge gestuurd, bevestigt zijn ministerie.

Onafhankelijke ogen moeten het coronabeleid van het kabinet onder de loep nemen, en wel nu. Daarmee moet Nederland beter voorbereid zijn op een mogelijke tweede golf. Dat stelde een groep van negentien medische en maatschappelijke experts in een gezamenlijke oproep aan de Tweede Kamer en het kabinet in De Telegraaf. De groep bestaat uit toonaangevende virologen, epidemiologen, gezondheidseconomen en huisartsen.

„Het is cruciaal om te kijken welke lessen we kunnen leren. Wat ging goed? Wat kan beter?” stellen zij. De groep wijst op een oproep van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, dat landen adviseert een tussentijdse reflectie uit te voeren naar de aanpak van deze pandemie.

Haring

In de Universiteitskliniek in het Duitse Münster heeft Nederland op nieuwe haringen getrakteerd. Het is een bedankje voor de opvang van Nederlandse coronapatiënten op Duitse ic-afdelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer