PvdA komt met initiatief om huurstijging vrije sector te beperken
De PvdA dient donderdag een initiatiefwet in om de jaarlijkse huurstijging in de vrije sector te beperken. De partij wil wettelijk vastleggen dat deze huren maximaal verhoogd mogen worden met de inflatie plus 1 procent. Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer lopen de verhogingen in deze sector de spuigaten uit en is het nodig die te maximeren. De wet die het kabinet heeft aangekondigd, vindt de PvdA niet ver genoeg gaan. Bovendien duurt het te lang.
Nu mogen verhuurders de huren nog onbeperkt verhogen. Nijboer stelt dat wonen in een huurhuis onbetaalbaar wordt voor veel mensen. Hij wijst erop dat de afgelopen jaren de huren in steden jaarlijks met 8 procent stegen. Dat kan soms oplopen tot een stijging van honderden euro’s. Huurders zijn soms 40 procent van hun inkomen kwijt aan huur en groepen als jongeren en alleenwonenden zelfs meer dan de helft.
„Huisjesmelkers maken misbruik van huurders die geen kant op kunnen. Veel mensen maken zich zorgen of ze volgend jaar de huur nog kunnen betalen. We moeten de huurstijgingen in de vrije sector aan banden leggen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) onderzoekt en praat, maar doet helemaal niets. Er is nog geen wet ingediend. Daarom kom ik nu zelf met een initiatiefwet. De woningnood mag geen verdienmodel zijn”, aldus Nijboer.
De Tweede Kamer nam in november een motie van de PvdA’er aan die het kabinet opriep om de huurstijging voor particuliere huurders wettelijk aan banden te leggen. De wet die de minister daarop aankondigde, vindt Nijboer niet ver genoeg gaan. „Ollongren wil beleggers ook in deze crisistijden de mogelijkheid geven de huren met meer dan 5 procent per jaar te verhogen. Dat zet geen zoden aan de dijk.” Met een vastgelegde en lagere verhoging „weten de huurders waar ze aan toe zijn”.
De Woonbond is blij met het initiatief. „De minister gaf eerder aan dat zij de huurverhogingen in de vrije sector wil beperken tot 2,5 procent boven inflatie, en bovendien slechts voor een periode van drie jaar. Dan hebben verhuurders nog steeds de ruimte om 5 procent huurverhoging te vragen. De prijzen liggen er al erg hoog. We zien bedragen van boven de 1000 euro voor een appartementje. Dan hakt een huurverhoging van 5 procent er echt wel in.”