PKN bezorgd over opleiding theologie
De aangekondigde bezuinigingen op de financiering van studenten van boven de dertig zijn desastreus voor de universitaire en hbo-opleidingen theologie. Dat schrijft de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in een donderdag gepubliceerde brief aan minister Van der Hoeven en staatssecretaris Rutte (Onderwijs).
Van de hbo-studenten theologie is 90 procent ouder dan dertig; bij hun collega-studenten aan de universiteit is 30 procent dat. De bezuinigingen zullen ertoe leiden dat de hbo-opleidingen theologie zullen verdwijnen en de faculteiten godgeleerdheid aan de universiteiten moeten inkrimpen, aldus synodevoorzitter ds. J. G. Heetderks en algemeen secretaris dr. B. Plaisier van de PKN.
„De aard van een theologische opleiding brengt met zich mee dat oudere en rijpere studenten zich aanmelden”, aldus de brief. Aangezien zij niet in dikbetaalde banen terechtkomen, zullen zij niet in staat zijn een „torenhoge studieschuld” af te lossen.
„Het gevolg zal zijn dat studenten niet aan een opleiding zullen beginnen. Onze verwachting is dat hierdoor reeds op korte termijn een ernstig tekort aan predikanten en kerkelijk werkers (hbo-opgeleiden) zal ontstaan”, schrijven ds. Heetderks en dr. Plaisier.
Ook dr. J. Hoek, studieleider van de opleiding godsdienst pastoraal werk van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), is bezorgd over het voorstel van de regering. „Het is een buitengewoon slecht voorstel en desastreus voor de hele kerkelijke sector. Heel onze deeltijdopleiding wordt zo ondergraven. Als de plannen doorgaan, zal dit een grote uittocht van studenten teweegbrengen.”
In Ede volgen ongeveer 550 studenten de opleiding godsdienst pastoraal werk. De helft van hen doet dit in deeltijd. Het is de bedoeling dat de studenten in Ede een brief krijgen waarin de situatie wordt uitgelegd. „We willen daarin duidelijk maken dat het tot op heden slechts een voorstel is van de regering en dat het niet geldt voor de studenten die op dit moment de opleiding volgen”, aldus dr. Hoek. Volgens hem past dit plan absoluut niet in het beleid van het kabinet. „Het is een erg ondoordacht voorstel. Er wordt vaak gesproken over normen en waarden en het belang van interreligieuze ontmoetingen. Maar door te bezuinigingen snijd je jezelf in de vingers. Want juist voor die zaken heb je afgestudeerde theologen nodig.”
Dit laatste wordt ook benadrukt in de brief van het moderamen van de Protestantse Kerk aan het ministerie van Onderwijs. Theologen leveren in onder meer ouderen- en jongerenwerk, sociale opvang, godsdienstonderwijs en geestelijke verzorging een „fundamentele bijdrage aan de kwaliteit van de samenleving.” Hun opleiding moet daarom betaalbaar blijven, aldus het synodebestuur.
Het overlegorgaan van alle theologische faculteiten en de Universiteit voor Humanistiek trok vorige week bij al staatssecretaris Rutte aan de bel over de dreigende „kaalslag” in de universitaire theologieopleidingen. Het universitair theologieonderwijs zal tot een kwart slinken en beginnende islamopleidingen zullen in de knop worden gebroken, waarschuwde het overlegorgaan.